Cazul Olguța sau războiul vacii cu privatul

Vaca este un animal blajin, cu privire frumoasă. Unii susțin că vacile pot fi la fel de afectuoase precum cățeii sau pisicile. Dar, în ciuda tuturor acestor calități incontestabile ale unui animal care în India e considerat chiar sfânt, nimeni nu s-a gândit să pună o vacă ministru. Nimeni până la Liviu Dragnea, desigur...

Olguța știe economie la fel de bine ca engleza. Ea știe doar politică și populisme. Știe că o votează nătărăii analfabeți funcțional care freacă menta la stat și se prefac că muncesc. Și mai știe că ăilalți, privații adică, fac doar lucruri urâte: nu o votează pe dumisale, ies la proteste în piețe și vorbesc, în general, o engleză decentă, dacă nu cumva impecabilă. În mintea ei lipsită de circuite complexe, Liei i-a dat fără virgulă: privații din țara românească = dușmanul. Atât a înțeles ea, oricât s-ar plesni finanțiștii și ceilalți miniștri, cei măcar vag competenți, peste frunte. Și, pe cale de consecință, nu ratează nici o ocazie să se ia de privați. Deunăzi zicea că e normal ca angajații la privat să câștige mai puțin decât cei de la stat. OK. Apoi, cu scârboșenia aceea aparte de care doar doamna Ministru al Muncii e în stare, a zis la Antena 3 așa, fix așa: „Vestea proastă pentru angajatori este că nu vor mai putea da salarii la negru”. Da, în mintea netedă a Olguței, faptul că toată lumea va plăti la alb e o veste proastă pentru cineva.

Din păcate, Olguța este doar un exponent al modului absolut sinistru în care statul român privește antreprenorii: ca pe inamici veritabili ai națiunii. Suntem singurul stat civilizat unde angajatorilor li se dă în cap, în loc să fie ajutați să-și pună afacerea pe picioare.

Știți care e vestea proastă, doamna ministru? Că legile și organismele de control sunt făcute în așa fel încât cei veniți să controleze SĂ IA ȘPAGĂ de la acei angajatori. Șpagă la negru, m-ați înțeles? Nimeni nu vrea să se asigure că omului îi merge biznisul sau că respectă legile. Singurele alternative reale ale bietului angajator sunt să dea șpaga sau să închidă afacerea. Nimeni din stat nu e interesat să-l ajute pe omul ăla să plătească niște salarii (la alb, de preferat, ce veste bună ar fi!) și implicit niște taxe, pentru că statul e corupt până la măduvă, ASTA e vestea proastă. Vina pentru salariile alea la negru este exclusiv a statului. Un stat de șpăgari nu doar că nu merită salarii plătite la alb, dar nici măcar nu le dorește, cu adevărat.

Vizualizări: 2,517

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: