Cum se uită PSD la Victor Ponta

Pesediștii sunt la guvernare, sunt în plină distribuire a bucatelor puterii, unii primesc mai mult, alții mai puțin. Chiar și gașca lui Ponta a primit câte ceva, PSD nu lasă pe nimeni pe dinafară, că doar nu aduce bani, funcții sau contracte de acasă. Pe acest fond se găsește Victor Ponta să spună că își dă într-un fel demisia, adică scrie o demisie în alb, pe care să treacă Dragnea data atunci când nu mai suportă critica. Un gest la care și pesediștii apropiați de Ponta se uită strâmb. Unii au spus că nu-i înțeleg gestul, că nu are nimeni nicio supărare pe el. Alții se întreabă ce e cu joaca asta de-a demisia, o demisie se dă sau nu se dă. Cel mai virulent a fost liderul PSD de la Olt, care i-a cam urat drum bun, dar nu înainte de a pleca și din parlament.

Pesediștii nu înțeleg gestul lui Ponta, deoarece acum nu există în PSD un curent anti-Dragnea. Singurul subiect de care Dragnea stă departe este suspendarea lui Iohannis, dar nici nu are o presiune în acest sens din interiorul partidului. În rest, Dragnea e așa cum vrea PSD să fie, deschis la buget, susținător al relaxării legislației penale, pentru eliminarea conflictelor de interese, pentru politizarea instituțiilor. Câtă vreme pot să facă din statul român propria moșie, Dragnea va fi fratele lor.

Ce vrea Ponta?, se întreabă pesediștii. Să rupă PSD, să îi scoată de la guvernare? Să preia partidul, după ce l-a abandonat la un moment dat cam fără explicații? Să facă opoziție la măsurile evident populiste, dar aducătoare de voturi ale PSD? Nimeni din PSD nu înțelege ce vrea Ponta, așa că nimeni nu pare dispus să-l urmeze. Iar unele declarații arată că unii nici nu mai sunt dispuși să tolereze comportamentul lui Ponta, modul în care se prezintă drept o victimă în propriul partid, în care nimeni nu îl atinge nici măcar cu o floare.

Dacă Ponta a crezut că el personal are forța să rupă PSD, s-a înșelat. Dacă nu e singur în lupta asta și are un scenariu scris de nașii lui Oprea și Maior, subiectul e de urmărit. Deocamdată însă Ponta nu reușește decât să pară un șoricel care își umflă mușchii la un elefant pe care l-a condus cândva, dar care acum l-ar putea strivi la o manevră mai bruscă.

Vizualizări: 1,591

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: