De unde vine expresia „Colac peste pupăză”!

O expresie celebră în limba română a pus la încercare o serie de români plecați din țară care participă la show-ul tv Chefi la cuțite. Nici unul dintre cei întrebați nu au putut să explice celor trei chefi de la Antena 1 ce înseamnă această expresie pe care unul dintre chefi o folosise.

Expresia „Colac peste pupăză”, una dintre cele mai folosite de către vorbitorii limbii române dar puțini știu că nu este vorba de fapt de pasărea numită pupăză.

Formularea „Colac peste pupăză” este folosită atunci când se vorbește despre o accentuare a unei situații nefavorabile. „Colac peste pupăză” este expresia sinonimă a lui „Un rău nu vine niciodată singur”. De exemplu: „După ce că nu aveam bani, a venit și amenda colac peste pupaza”.

În anumite zone ale țării, „pupăza” este denumirea dată unei pâini de mărime considerabilă, în formă de cuib de pasăre, care are un anumit rol în ceremonialul de nuntă. Iar expresia cu pricina se referă la această împletitură din cocă și nu la pasărea cântătoare. 

Astfel, punerea unui colac peste alt colac atrage cu sine o nenorocire. Expresia face referire la faptul că la înmormântare românii obișnuiesc să ofere un colac. Iar cum pupăza este oferită la nuntă, un eveniment în care românii au multe griji, un „colac peste pupăză” (o înmormântare după o nuntă) nu este nicicând de bun augur.

Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă. Din păcate, nu există însă o cercetare care să spună câți vorbesc corect limba română.

Iar multe dintre expresiile de culoare ale limbii române tind să se piardă pentru că nimeni nu mai cunoaște explicația lor.

Vizualizări: 2,709

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: