De ziua lui, a salvat viața unui om

Un bărbat de 70 de ani și-a petrecut noaptea în munți, unde a fost surprins de vremea rea, în zona montană a Gorjului fiind cod portocaliu de ploi și vijelii. Titu R. a fost salvat duminică dimineața, după o noapte de căutări. Salvamontiștii Ion Negrea, Adrian Urbanek și Cosmin Stefurac au fost eroii acțiunii. Cel din urmă, salvator montan în cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj, și-a făcut astfel un cadou de ziua lui, în care a fost nevoit să stea departe de familie.

Bărbatul de 70 de ani a fost surprins de vremea rea în zona vf. Iesul al masivului Parâng, la 2.368 m. Epuizat de la efort și văzând că se înserează, acesta a apelat la autorități.

Traseul până acolo a fost unul lung și anevoios. Abia în jurul orei 02.30, salvatorii au ajuns la persoana rătăcită, iar drumul până la ambulanță a mai durat șapte ore. “Salvamontiștii au reperat locul unde se află persoana cu probleme, au ajuns la ea și, după un mic consult medical, vor începe să o pregătească pentru cele 6-7 ore necesare deplasării la întoarcere”, au anunțat salvatorii în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Vremea a fost destul de urâtă pe timpul nopții, cu reprize de ploi, transformate în lapoviță, fulgere, vânt puternic, temperaturi scăzute, iar spre dimineață era ceață densă și aceleași temperaturi scăzute. Configurația terenului, deplasarea pe traseul de creastă, permanent la peste 2000 de metri, starea de epuizare a victimei, timpul necesar de derulare a acțiunii au făcut ca actiunea să fie una foarte dificilă, dar experiența salvamontiștilor și comportamentul pozitiv al victimei au contribuit la depășirea tuturor acestor probleme.

Duminică, la ora 09.35, salvatorii au anunțat că au ajuns cu persoana la ambulanța Salvamont, unde deja aceasta era așteptată și de familie. (A.A.)

Vizualizări: 1,302

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: