„Delicatesele” din Vietnam nu au fost pe gustul gorjenilor. Fără carne de câine sau de şobolan!

Delegaţia Gorjului s-a întors cu amintiri frumoase din vizita făcută în Vietnam. Autorităţile au rămas impresionate de cultura şi civilizaţia gazdelor. Deşi preparatele din carne de câine, de pisică sau de şobolan reprezintă delicatese pentru vietnamezi, gorjenii nu au avut curiozitatea să le încerce. Consilierul judeţean Gheorghe Nichifor spune că nu a încercat nici măcar să folosească beţişoarele de bambus în servirea mâncării vietnameze.

Delegaţia Gorjului care a vizitat Vietnamul a fost formată din: Ninel Muja, vicepreşedintele Consiliului Judeţean; Gheorghe Nichifor, consilier judeţean şi preşedintele Comisiei Învăţământ, Cultură şi Culte; Ovidiu Popescu, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean, şi un grup folcloric format din şase instrumentişti şi opt dansatori, membri ai Ansamblului „Doina Gorjului”. Autorităţile locale spun că au rămas impresionate de cultura şi civilizaţia vietnamezilor. „Este o altă cultură, sunt alţi oameni, dar sunt deosebiţi de ospitalieri. Au fost foarte atenţi cu noi. Este adevărat că portul lor popular este deosebit de portul nostru popular, muzica lor este deosebită de muzica noastră, dar cu toate astea am observat că le-a plăcut muzica noastră. Au rămas impresionaţi de Ansamblul Profesionist «Doina Gorjului»”, a declarat Ninel Muja.

„Nu am văzut câini pe străzi”

La rândul său, Gheorghe Nichifor spune că a rămas impresionat de atenţia acordată minorităţilor şi de faptul că nu erau câini pe străzi. În anumite regiuni din Vietnam, preparatele din carne de câine şi pisică sunt delicatese. „Mi s-a părut inedită preocupare lor pentru minorităţile etnice din zonă. Sunt vreo 20 de minorităţi etnice extrem de bine reprezentate, la nivel administrativ. Am pus foarte multe întrebări şi despre sistemul lor de sănătate, despre sistemul lor de învăţământ. Nu am văzut câini pe străzi, dar asta nu înseamnă neapărat că au fost consumaţi”, a declarat profesorul Gheorghe Nichifor.

 

Delicatese doar la cererea clientului

Dansatorii de la „Doina Gorjului” au spus că, în restaurante, preparatele din carne de câine, de pisică sau şarpe se găteau doar la cererea clientului. „Sunt nişte sate izolate unde, într-adevăr, se consumă carne de câine, mai sunt două-trei sate unde se mănâncă şi pisică, precum şi nişte regiuni unde se mănâncă şarpe. Preparate din carne de câine se pregăteau în unele restaurante doar la cererea clientului”, a spus unul dintre dansatori.

Aleşii judeţului nu s-au obişnuit nici să folosească beţele de bambus. „Nu m-am obişnuit să mănânc cu beţişoarele de bambus. Domnul vicepreşedinte a devenit specialist. A cerut să-i arate cum se mănâncă cu beţele de bambus şi a învăţat foarte repede. Eu nu am fost curios. Sunt prea bătrân să încerc ceva nou”, a declarat Gheorghe Nichifor.

EXPORTURI

Oficialii vietnamezi s-au arătat interesaţi pentru exporturile de cafea, piper, fructe şi plante aromatice, dar şi pentru cauciuc şi produse din lemn. „S-au arătat interesaţi să intre pe piaţa din Gorj, în special, cu cafea. Dumnealor ne vor întoarce vizita cu prilejul Festivalului Internaţional de Folclor, din vară, şi vom discuta mai multe atunci”, a spus Ninel Muja.               

Galerie foto


Vizualizări: 2,368

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: