Protest la CFR. Un singur tren a ajuns în Gara Târgu Jiu

Angajaţii de la CFR Infrastructură au declanşat o grevă spontană miercuri dimineaţă, zeci de trenuri rămânând blocate în gări. La Târgu Jiu s-a sistat vânzarea biletelor, iar călătorii care intenţionau să ajungă la Bucureşti au fost nevoiţi să aştepte ore în şir venirea trenurilor. Situaţia a fost una extrem de neplăcută, cu atât mai mult cu cât printre călători s-au aflat şi persoane cu grave probleme de sănătate, care aveau programări la medicii din Capitală. Singurul tren care a ajuns în gară, cu o întârziere de doar zece minute, a fost un personal care a adus peste 100 de elevi din Craiova într-o excursie la Târgu Jiu.

Angajaţii CFR Infrastructură au blocat trenurile în gări, nemulţumiţi de negocierile privind contractul colectiv de muncă. Aceştia cer salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă. Timp de câteva ore, de la ghişeele din Gara Târgu Jiu nu s-au putut cumpăra bilete spre Bucureşti, zeci de trenuri fiind oprite în diferite staţii. „Am stat în Filiaşi 35 de minute, este normal să fie nemulţumiţi călătorii pentru că  plătesc bilete şi vor să ajungă la timp la destinaţie, dar avem şi noi problemele noastre. Protestăm pentru contractul colectiv de muncă, pentru salarii. Contractul colectiv de muncă a expirat şi nu l-am semnat până acum”, a declarat un mecanic de locomotivă.

„Dacă ştiam că e grevă, nu plecam de acasă”

Printre cei care au aşteptat ore în şir venirea trenurilor s-au aflat şi persoane cu probleme de sănătate. Elena Raicu, din Baia de Aramă, a plecat de acasă încă de la primele ore ale dimineţii pentru a ajunge în Gara Târgu Jiu de unde urma să ia trenul spre Bucureşti. „De la ora 8:00 aştept un tren să merg la Bucureşti. Mi s-a spus că e grevă şi că trenul nu a plecat din Petroşani. Am fost să cumpăr bilet, dar nu mi s-a dat. Nu am de ales, voi sta în gară până vine un tren care să meargă la Bucureşti. Dacă ştiam că e grevă, nu plecam de acasă. Eu nu sunt din Târgu Jiu, am venit special de la Baia de Aramă, era cea mai simplă variantă”, a declarat Elena Raicu.

Risca să-şi piardă programarea la medic

Elena Raicu are probleme de sănătate şi trebuia să ajungă în Capitală, unde avea programări la mai mulţi medici. „Trebuie neapărat să ajung în Bucureşti până joi dimineaţă, când am programare la medici. Am programări la mai mulţi medici pentru că e vorba de o problemă delicată de sănătate. Am un diagnostic de diabet, în fază incipientă, nedescoperit. Am aşteptat cam o lună pentru această programare. Nu pot apela la un alt mijloc de transport, pentru că trenul este cel mai comod la vârsta mea, oferă posibilitatea mişcării, eu mai am şi alte probleme de sănătate”, a spus Elena Raicu. Cu toate acestea, femeia le dă dreptate celor care au protestat. „Nu sunt supărată pe oamenii care-şi cer drepturile pentru că în România este o situaţia deplorabilă vizavi de salarii. Problema este că nu a fost anunţată această grevă, iar eu am avut ghinionul să se întâmple chiar în ziua în care trebuia să plec la Bucureşti”, a precizat Elena Raicu.   

Grup de copii, însoţit de angajaţii CFR Craiova

Singurul tren care a ajuns, miercuri dimineaţă, în gara din Târgu Jiu, cu o întârziere nesemnificativă, a fost un personal care aducea un grup de copii într-o vizită la Târgu Jiu. Iniţial, trenul a rămas blocat la Coţofeni, însă, după aceea, mecanicul a primit indicaţii că poate continua drumul până la Răcari. Pentru a se asigura că cei peste 100 de copii ajung în siguranţă la Târgu Jiu, grupul a fost însoţit şi de angajaţi ai CFR Craiova. „Sunt din partea CFR Craiova şi am venit să-i însoţesc pe copii. Aceştia au avut programată o vizită la Târgu Jiu, în cadrul Programului «Şcoala Altfel». Este un grup format din 111 copii şi chiar trebuia să le dea drumul. Sunt copii cu vârste de 6 ani şi până la clasa a VIII-a. Trenul a avut o întârziere de doar 10 minute, însă copiii n-au simţit întârzierea, chiar s-au bucurat că au avut o pauză scurtă pentru că s-au jucat”, a declarat Adela Papa, angajat CFR Craiova. Printre cei care au însoţit grupul s-a aflat şi cea care a emis biletele de tren, pentru copii. „Eu am emis biletul pentru acest grup. E vorba de un grup de peste 100 de copii şi nu meritau să-i lăsăm să aştepte din cauza grevei, noi îi încurajăm să cumpere bilete, să meargă cu trenul, iar apoi să ajungă cu întârziere la destinaţie. Pentru grupul acesta s-a făcut un efort de către conducerea noastră. Unii dintre ei n-au fost niciodată cu trenul, până acum, şi le-a plăcut foarte mult”, a declarat Cristina Mirica, şefa Agenţiei de Voiaj CFR Craiova”, a spus Cristina Mirica.  

Galerie foto




Vizualizări: 1,816

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: