Dezastru în agricultura din Gorj: „Luni s-a întâmplat nenorocirea cea mai mare”

Vremea capricioasă din ultimele zile a făcut prăpăd în grădinile gorjenilor. Aproape nimic nu a supravieţuit brumei şi zăpezii căzute săptămâna trecută, iar gerul de luni dimineaţa a pus capac. Cel puţin asta susţin reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj care aşteaptă acum statistici din teren. Cel puţin în privinţa viţei de vie, previziunile sunt sumbre: peste 70% din culturi sunt compromise.

Răsadurile puse în pământ de cei mai vrednici dintre gorjeni au fost afectate de bruma din ultimele zile. Cele mai multe legume au înnegrit, la fel întâmplându-se cu via, cireşele sau vişinele. Singurele care pare că au supravieţuit sunt ceapa şi usturoiul, spun reprezentanţii Direcţiei Agricole Gorj. „Luni dimineaţă s-a întâmplat nenorocirea cea mai mare, practic s-a pus capac. În grădină, răsadurile sunt făcute zob, la pământ. Cartoful timpuriu, care răsărise, este ars, scapă numai ceapa, usturoiul, deocamdată. În pomicultură este iarăşi prăpăd, nucii tineri sunt negri, via care mai scăpase de gerul de săptămâna trecută a fost terminată luni dimineaţa. În proporţie de 60-70% este compromisă. Se pare că partea dinspre dealuri este puţin mai protejată că a fost mai lângă pădure, dar cu ce a fost luni dimineaţă şi acolo sunt probleme”, a spus Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Nici măcar prunele sau corcoduşele nu au scăpat nevătămate din războiul cu vremea. Prin urmare, producţia de ţuică şi vin se anunţă a fi una extrem de slabă la nivelul judeţului. „Cireşele, vişinele care erau formate sunt negre, corcoduşele negre în majoritatea localităţilor. Sunt foarte supărat, şi eu sunt afectat că am şi eu la ţară, dar munca producătorilor agricoli s-a dus pe apa sâmbetei. Nu a existat un an în care să avem linişte”, a mai spus Dan Tănăsescu.

 Tomatele, în pericol

De suferit au avut şi proprietarii de solarii, dar şi cei care au plantat roşii pe suprafeţe mari ca să beneficieze de acel ajutor de minimis la tomate. Chiar dacă mai aveau o şansă, nici căpşunile de la Polovragi nu au scăpat cu bine de ziua de luni. „Am vorbit şi cu domnul primar de la Polovragi luni la prima oră, se pare că şi acolo tot ce nu este în spaţii protejate s-a distrus. Rămâne să iau legătura, am şase persoane care plantaseră deja roşii pe ajutorul de minimis să vedem ce zic, dacă au probleme din acest punct de vedere. Sunt probleme în toată ţara şi în solarii, au îngheţat tomatele cu gogonelele în ele. Eu mă aştept la pericole şi în această săptămână”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.

Vizualizări: 10,151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: