Dezbatere electorală: Primele legi propuse de viitorii parlamentari de Gorj

Ziarul Pandurul continuă dezbaterea electorală, tema abordată de această dată vizând primele trei iniţiative legislative ale candidaţilor intraţi în cursa pentru Parlamentul României. Candidaţii promit că, încă din primul an de mandat, vor veni cu proiecte de legi pentru eliminarea pensiilor speciale, pentru susţinerea energiei pe cărbune, pentru agricultori, pentru ziarişti, precum şi legi privind imunitatea parlamentară.

Severus Militaru, candidat PNL la Camera Deputaţilor, are în vedere o lege privind eliminarea pensiilor speciale. De asemenea, vrea să readucă în discuţie legea privind reducerea vârstei de pensionare pentru salariaţii din carierele de lignit. „Primele trei iniţiative legislative vor fi: 1.Legea privind eliminarea pensiilor speciale. Nu este o lege corectă. Toţi trebuie să primească pensie după contribuţia pe care o aduc la bugetul de pensii; 2. O lege care să vină în întâmpinarea locuitorilor din mediul rural. Legea se referă la sprijinirea producătorilor agricoli din mediul rural prin înfiinţarea de către Consiliile Judeţene, cu sprijinul statului, a unor centre de colectare a produselor agricole în zonele cu potenţial agricol. În acelaşi timp implicarea statului şi a consiliilor judeţene poate merge mai departe prin oferirea de consultanţă, realizarea de lucrări agricole la un cost minim care să fie plătit în produse. Avem un potenţial agricol imens în România, însă foarte puţin stimulat şi sprijinit. 3. Aş încerca din nou să repun în discuţie legea privind reducerea vârstei de pensionare pentru salariaţii din carierele de lignit. Munca este din ce în ce mai grea. Condiţiile de muncă s-au înrăutăţit şi se înrăutăţesc continuu. A crescut numărul de cazuri de boală profesională, precum şi numărul de accidente de muncă. Ultima aprobare pentru prelungirea condiţiilor deosebite s-a dat pentru 3 ani ceea ce înseamnă că cei care guvernează au înţeles că normalizarea condiţiilor de muncă nu se poate realiza”.

A renunţat la imunitatea parlamentară înainte de a fi ales
Laurian Stănchescu, candidat la Camera Deputaţilor pe lista Alianţa Noastră România, a semnat un act notarial prin care a renunţat la imunitatea parlamentară, deşi suntem abia la începutul campaniei. Acesta şi-a prezentat primele trei iniţiative legislative pe care le are în vedere: „1) Proiect de Lege privind Statutul ziaristului. Consider că ziaristul este un erou fără glorie, martor în prima linie a evenimentelor publice, oficiale, corespondent în teatrele de război, omul care informează în timp real mersul istoriei. Viaţa lui este permanent supusă şantajului, obligaţiilor de partid şi politicii. Doresc ca ziaristul să aibă o protecţie specială votată în Parlament. Astfel, ziaristul poate să-şi facă meseria liber, fără să fie supus şi umilit de nimeni. 2) Proiect de Lege privind Patrimonul spiritual şi material. Această Lege promovează şi apără identitatea culturală şi istorică naţională, pământul, rezervele naturale şi bogăţiile strategice. Această Lege susţine arheologia, singura ştiinţă care determină cu exactitate locul unei naţiunii în istoria şi cultura lumii. Şi acest Proiect este foarte amplu. 3) Proiect de Lege privind imunitatea parlamentară. Sunt primul candidat din ţară care a renunţat la imunitatea parlamentară pe toată perioada mandatului, în acest sens am semnat un act notarial. Consider că parlamentarul este slujitorul şi apărătorul naţiunii sale, este un model de moralitate şi demnitate, fără privilegii sau drepturi particulare. Este un cetăţean simplu ca toţi compatrioţii săi, rolul său în Parlament fiind acela de a reprezenta dorinţele oamenilor care l-au votat. Precizez că biroul meu de parlamentar va fi în stradă, iar gorjenii vor fi sfătuitorii mei. Şi acest proiect este amplu Şi dedicat oamenilor”

ALDE: Iniţiativă legislativă privind răspunderea magistraţilor
Prima iniţiativă legislativă a lui Eduard Lădaru, candidat ALDE la Camera Deputaţilor, vizează răspunderea magistraţilor. „În urma discuţiilor pe care le-am avut cu mai mulţi avocaţi, consider că este necesară o astfel de reglementare privind răspunderea magistratului, pentru că România pierde din ce în ce mai multe procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că a fost încălcat dreptul la apărare al inculpatului. Mai mult decât atât este nevoie de un for în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, care la solicitarea terţilor, în cazul hotărârilor definitive, în care există indicii temeinice că soluţia a fost dată cu rea credinţă sau gravă neglijenţă, să reanalizeze dosarele, iar în cazul în care se contată faptul că soluţia a fost dată cu rea credinţă sau gravă neglijenţă, magistratul să fie tras la răspundere. În ceea ce priveşte dosarele civile nu trebuie afectată autoritatea de lucru judecat, în sensul că soluţia dată de instanţă cu rea credinţă sau gravă neglijenţă să-şi producă efectele, iar partea care a pierdut în mod nedrept să primească despăgubiri din partea statului român, ulterior statul român îndreptându-se împotriva magistratului care a dat soluţia greşită. Tot în această lege trebuie cuprinse prevederi cu privire la asigurări obligatorii în caz de malpraxis, pe care să le plătească magistraţii, astfel încât să se asigure recuperarea prejudiciilor produse de magistraţi. De asemenea această răspundere trebuie coroborată cu o creştere a salariilor judecătorilor, pentru ca aceştia să fie motivaţi şi mai mult să se aplece asupra cauzelor pe care le judecă.
Cea de-a doua iniţiativă legislativă priveşte mărirea salariilor medicilor şi profesorilor, coroborată cu obligarea administraţiilor publice locale să construiască prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Locuinţe, locuinţe de serviciu pentru aceştia, care să fie alocate cu titlu gratuit medicilor şi profesorilor pe perioada cât activează în raza teritorială a unităților administrativ teritoriale. Având în vedere faptul că acestea sunt construite prin ANL, administraţiile locale nu trebuie să asigure decât terenul. Cea de-a treia iniţiativă legislativă ţine de alocarea resurselor financiare pentru orice tânăr care vrea să îşi dezvolte o afacere. Acest proiect de lege va fi pentru toţi tinerii cetăţeni români, atât pentru cei aflaţi în ţară, cât şi pentru cei aflaţi în străinătate şi doresc să se reîntoarcă în ţară, în special pentru tinerii care doresc să demareze afaceri în agricultură”.

PSD vrea legi pentru energia pe cărbune
Alin Văcaru, candidat PSD la Camera Deputaţilor, promite că va avea în atenţie: simplificarea legislaţiei privind fondul funciar, care sa vină în sprijinul cetăţenilor; îmbunătăţirea şi armonizarea legislaţiei privind reglementările din domeniul energiei; susţinerea producerii energiei pe bază de cărbune şi, implicit, consolidarea poziţiei CEO în piaţa energetică; susţinerea şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; precum şi susţinerea realizării asociaţiilor proprietarilor de terenuri agricole, în vederea dezvoltării unei agriculturi asociative moderne şi performante. „Eu cred în România şi în Puterea generaţiei tinere de a schimba destinul judeţului Gorj. Îndrăzneşte să CREZI în ROMÂNIA şi în PUTEREA noastră de a schimba ceva. Cred în GORJenii mei”, este sloganul după care se ghidează Alin Văcaru în campania electorală pentru alegerile parlamentare din luna decembrie.

Vizualizări: 578

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: