Dian Popescu: Legea pentru CEO a trecut, dar PNL a votat împotrivă

Senatorul ALDE Dian Popescu a anunţat că modificările Legii Energiei au trecut de Senat, însă senatorii PNL au votat împotrivă, a susţinut acesta. Legea va fi trimisă, într-o lună, în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Dacă va fi adoptată şi de deputaţi, preşedintele Klaus Iohannis va fi obligat să o promulge. Legea a fost avizată nefavorabil de Guvern, prin Ministerul Energiei, iar Iohannis a refuzat în primă fază să o promulge.

Senatorul Dian Popescu este cel care s-a preocupat cel mai mult de adoptarea acestei legi. El spune că legea a trecut de Senat cu ajutorul ALDE, UDMR şi PSD. „A trecut legea, dar să văd cu cât, pentru că PNL a votat împotrivă. Tot PNL a votat împotrivă. Aici se vede cum votează pentru că este semnalul pe care-l dă liderul de grup. PNL a votat cum au zis Iohannis şi Guvernul. Norocul meu a fost că am vorbit cu cei de la UDMR, care au votat pentru salvarea sistemului energetic românesc, PNL a votat împotrivă“, a declarat Dian Popescu. PNL Gorj are în Senat un singur reprezentant, pe Tudor Barbu, care a fost prezent în sală.

Legea nu încurcă, dar liberalii da
Reamintim că Iohannis a dat raport de respingere, refuzând să promulge modificările la Legea energiei. Preşedintele a susţinut că modificările sunt neclare, având o problemă cu articolul care vorbeşte chiar despre mixul energetic, realizat cu ajutorul altor producători. „Se permite producătorilor să perfecteze contracte cu alţi producători şi să realizeze un mixt energetic, pentru a oferta pe piaţa internă sau la export energia electrică. Prin faptul că nu se precizează condiţiile minime privind structura mixtului energetic sau criteriile ce ar trebui îndeplinite de către aceşti producători, noile prevederi permit operatorilor să perfecteze înţelegeri cu diverşi alţi producători, ceea ce ar putea fi interpretat ca fiind în contradicţie cu dispoziţiile art. 23 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, conform cărora tranzacţiile cu energie electrică se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, centralizat şi nediscriminatoriu”, se arată în comunicatul lui Iohannis.
Cert este că nu există altă formă de vinde energie în România, în afară de vânzare pe bursă. În plus, în acest moment, producătorii nu pot exporta direct, ori această modificare le-ar permite acest lucru. La vremea respectivă, liberalii din Gorj declarau că aceasta este o lege care nu ajută, dar nici nu încurcă CEO. ”Nu s-a întâmplat nimic, este o lege votată în Parlament, care din punctul meu de vedere nici nu ajută, nici nu încurcă CEO”, a spus Dan Vîlceanu, preşedintele PNL Gorj.
În urmă cu câteva luni şi liberalii susţineau reorganizarea sistemului prin posibilitatea creării unui mix energetic, organizându-se în comisii, fără succes, pentru elaborarea unei strategii pentru domeniul minier şi energetic de la nivelului judeţului Gorj. Important este că dacă legea va trece şi de Camera Deputaţilor, atunci preşedintele Iohannis va fi obligat să o promulge.

Vizualizări: 2,644

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: