Director de liceu acuzat că a bătut un elev repetent

Încurcate sunt căile Domnului pentru dascălii şi elevii liceului din Turburea, unde mama unui băiat de clasa a VIII-a îl acuză pe directorul adjunct al unităţii că i-ar fi bătut fiul. Singurul liceu care a avut promovabilitate zero la BAC în vară trebuie să clarifice acum acest scandal, mai ales că plângerile mamei au ajuns până la Ministerul Educaţiei.

Gheorghe Benegui nu e pentru prima dată implicat într-un scandal, dar spune că îşi va dovedi nevinovăţia şi de această dată, chiar dacă unii dascăli colegi susţin că este un „dictator”.

Incidentul dintre director şi elev s-ar fi produs la mijlocul lunii trecute, dar de abia de câteva zile mama s-a decis să ceară explicaţii oficiale de la autorităţi pentru că până acum le-a aşteptat de la reprezentanţii liceului.

Cum aici nu a prea fost băgată în seamă, femeia a depus plângeri inclusiv la Poliţie, nu doar la Ministerul Educaţiei. „Băiatul s-a dus la magazin cu încă un coleg ca să îşi ia mâncare, iar domnul director a închis poarta. Copiii au văzut că doamna a intrat la ore şi ei au sărit gardul că nu aveau pe unde să mai intre. Domnul director l-a aşteptat şi l-a luat de urechi, l-a dat cu capul de pereţi până a căzut, iar apoi l-a ridicat. Copilul a cerut înainte voie la doamna de geografie să îi dea voie să meargă, dar dânsa a zis că doar la pauză. Eu m-am dus la şcoală pentru explicaţii, dar nu m-au băgat în seamă”, spune mama băiatului.

Explicaţiile „dictatorului”

Directorul adjunct Gheorghe Benegui susţine că nu a avut nicio altercaţie cu vreunul dintre elevi, deşi în ancheta pe care a demarat-o, Inspectoratul Şcolar vorbeşte de două incidente de acest gen. Benegui susţine că, de fapt, are câţiva colegi profesori care îi poartă sâmbetele şi care îl reclamă pe unde apucă pentru a scăpa de el de la şcoală. Cauzele ar ţine de modul în care era organizată unitatea de învăţământ până la venirea sa în funcţia de director adjunct. „Incidente au fost, dar nu cu agresiuni, ci de purtare. Porţile se închid în timpul orelor şi se deschid în pauze. Au fost surprinşi doi elevi sărind porţile şi au fost chemaţi să dea notă explicativă. Elevul Iovan nu a vrut să dea notă, a început să mă jignească pe mine, pe cei care mai erau în curtea şcolii, procedând la fel şi cu profesorii la ore. După două săptămâni am aflat că am reclamaţie că l-am luat de ureche. Nu mi se poate imputa aşa ceva pentru că eu cu acest elev nu am avut nicio atracţie corporală. Nu a fost nicio altercaţie. El este un elev problemă, elev repetent. A venit în semestrul I anul trecut cu note numai de 2 şi 3, fiind transferat ilegal aici. Acele persoane care l-au transferat se gândesc să se răzbune acum pe mine, folosindu-se de copii, de părinţi, de oricine. Sunt 2-3 colegi care mă urmăresc”, afirmă Benegui.

„Ameninţă, şantajează, iar oamenii sunt speriaţi”

Conflictul dintre acesta şi unele cadre didactice a fost evident şi în momentul în care jurnaliştii care se interesau de scandal au încercat să afle ce s-a întâmplat. Benegui a fost acuzat de colegi de-ai săi că a omorât democraţia din şcoală şi că se comportă ca un dictator.

Liderul de sindicat din şcoală, Doina Roşoga, spune că toată lumea ştie despre incidentul pe care l-a avut cu elevul bătut, însă puţini sunt cei care mai au curajul să vorbească despre ceea ce au văzut. „Toată lumea ştie cazul, dar dumnealui ameninţă, şantajează, face presiuni, iar oamenii sunt speriaţi. Este violent şi de asta sunt puţini cei care vorbesc. Doar dictează acest tovarăş director. Şi la Liceul Teologic unde a fost director veţi găsi aceleaşi probleme. El se laudă peste tot că are relaţii şi asta ştie tot Gorjul. Se laudă că nu i se va întâmpla nimic şi sper să nu fie aşa. Elevul care a fost martor la incident deja nu mai spune nimic. Există un video cu aşa ceva, sunt filmate rănile băiatului”, declară Roşoga.

Un alt dascăl de la Turburea, Liviu Zgabă, susţine şi el că inclusiv profesorii vin la şcoală cu teamă. „Copiilor le este foarte teamă. Şi părinţilor la fel. Noi suntem înfricoşaţi de sistemul de relaţii pe care îl are în spate, prin tot felul de relaţii sus puse. La noi în şcoală am schimbat democraţia cu un sistem totalitar prin venirea dânsului. Ne este frică şi nouă, dascălilor, să venim la şcoală pentru că dumnealui este impulsiv şi nu ştie ce înseamnă democraţia”, spune profesorul.

Anchetă ISJ

În paralel cu cercetările pe care poliţiştii le-au început în baza plângerii depuse de mamă, Inspectoratul Şcolar a demarat propriile verificări. Inspectorul general adjunct Daniel Mocioi a fost la Turburea, a discutat cu părţile implicate în scandal, a urmărit şi imaginile de pe camerele de supraveghere şi are o opinie cu privire la cele întâmplate. „Din discuţiile pe care le-am avut cu directorul şcolii, cu administratorul şcolii şi elevii implicaţi în acest eveniment, din vizualizarea imaginilor de pe camerele de supraveghere video, am reuşit să concluzionăm că într-adevăr a fost vizibilă această altercaţie pe camerele de luat vederi. Evenimentul a fost în curtea şcolii, lângă terenul de sport. Directorul a constatat că elevul nu era prezent la oră, a sărit gardul şcolii şi a fost surprins în timp ce alerga spre şcoală pentru a intra la ore după ce intrase profesorul. Cred că directorul a considerat că a fost necesară această corecţie pe care o regretă însă. Din partea noastră ancheta este în derulare deja. Trebuie să mai luăm lămuriri suplimentare nu doar de la copilul implicat, ci şi de la cadrele didactice, pe care nu le-am găsit la şcoală atunci când am fost noi acolo”, a menţionat Mocioi.

Vizualizări: 3,194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: