Directorii securişti din CE Oltenia, demascaţi prin noul CCM

Sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) cer introducerea unui articol în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) prin care toţi şefii din CE Oltenia să fie obligaţi să declare pe propria răspundere dacă au fost sau nu lucrători sau colaboratori ai fostei securităţi. Ieri, în comisia de negociere a fost prima discuţie pe acest articol, dar administraţia se opune. Liderii FNME susţin că au suspiciuni că mulţi dintre directorii din companie au legături cu fosta securitate şi cataloghează actul de management ca fiind unul „securist“.

Sindicaliştii din FNME cer introducerea în CCM a unui articol prin care să fie protejate sindicatele, dar care să şi oblige conducerea companiei să completeze Declaraţia pe propria răspundere privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea fostei Securităţi. Astfel, dacă acest articol ar trece de administraţie, atunci la 30 de zile de la intrarea în vigoare a documentului sau la 30 de zile după numirea pe funcţie, directorii sunt obligaţi să ceară la Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) dosarul din care să rezulte dacă a fost sau nu lucrători sau colaboratori ai Securităţii.

Obligaţi să recunoască dacă au fost securişti

Iată cum explică liderii sindicali această solicitare. „Dorim să solicite pentru cei cu funcţii de conducere completarea declaraţiei pentru a da verdictul CNSAS. Administraţia s-a făcut că plouă. La CE Oltenia a fost un act de management securist. Pe ce se baza fosta securitate s-a bazat şi conducerea. Pe dezinformare, presiune, calomnie, ideea de a pune căluşul în gură. Avem suspiciuni că sunt mulţi în această situaţie“, a declarat liderul sindical Dan Pîrvulescu. Cei de la FNME au suspiciuni că au avut legături sau chiar au lucrat cu fosta Securitate directorii Mărăşescu, Dragu, Smărăndoiu, Horhoianu sau Ion Răuţ, 

Liderii mai cer ca administraţia „să considere  organizaţiile sindicale reprezentative şi semnatare un partener egal în abordarea problemelor salariaţilor, să respecte prevederile prezentului contract“.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: