Disney s-a gândit că poate ar fi cazul chiar să ajute copiii, în loc să le sădească prejudecăți și complexe în minți

Primele semne că un copil poate fi gay apar la 3 ani. În cazul băiețeilor, semnele sunt clare și neîngrădite de presiuni sociale pe care copiii nu le suportă, încă, la acea vârstă: se joacă cu păpuși, preferă să se îmbrace în haine de fete, sunt fascinați de machiaj, refuză activități și jocuri exagerat de fizice alături de alți băieți etc. Sigur, un copil poate avea toată această gamă de comportamente și să nu fie gay, ci doar să treacă printr-o perioadă diferită. Nici unul dintre cazuri nu este o boală, asta e clar.

Iar copilul poate fi și gay. Și, dacă este, aici începe drama, în cazul în care respectivul copil crește într-o familie care nu acceptă această posibilitate. Presiunea socială începe prin presiunea parentală. Părinții tradiționaliști și nocivi vor încerca „să vindece” copiii de homosexualitate, demers care, invariabil, le creează acestora diferite traume. Și, cel mai probabil, îi transformă în niște adulți triști, intoleranți și homofobi, spun specialiștii.

Foarte puține branduri și companii emblematice pentru copii au curajul să le ia partea puștilor gay, în „războiul” cu părinții care nu le permit să fie ei înșiși. De aceea, filmulețul „In a Heartbeat”, pe care-l puteți viziona pe site-ul nostru, pandurul.ro, la secțiunea „externe”, este un pas foarte important pe care colosul Disney îl face înspre încurajarea copiilor să nu le fie frică să fie ei înșiși și să nu se rușineze cu ceea ce simt.

Nu este prima tatonare Disney în această privință. În remake-ul după „Frumoasa și bestia” de anul trecut, compania a introdus o mică romanță homosexuală între două personaje secundare.

Sigur, „In a Heartbeat” a fost creat de divizia Pixar, cumpărată de Disney în 2006 și responsabilă cu reformarea unui brand tot mai prăfuit. Până la această mișcare ingenioasă, care a costat 7,4 miliarde de dolari, Disney era atacat de părinți, psihologi și pedagogi pentru poveştile cu prințese care induc stereotipuri nocive copiilor, în special fetițelor. Printre ele: că frumusețea și nedeschisul gurii în fața bărbatului „prinț” sunt calitățile principale pe care trebuie să le aibă o femeie.

Și, dacă ne gândim un pic, s-ar putea ca tot de la aceste povești cu prințese să plece și agravarea fenomenului violenței domestice, pe care îl abordăm chiar în prima pagină a acestui număr, în speranța că vom ajuta la diminuarea lui.

Vizualizări: 302

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: