Disperare în rândul părinților. 30 de copii cu simptome de rotavirus

Crește panica în rândul părinților care își duc copiii la grădinița nr. 3 din Târgu Jiu. Speriați că micuții lor ar putea fi infectați, aceștia refuză să-i mai ducă la grădiniță. Au cerut explicații conducerii instituției de învățământ și au anunțat că vor aduce copiii în clase abia când vor primi asigurări că microbul a fost eliminat.

Zeci de părinți i-au ținut pe cei mici acasă luni. Nu i-au dus la grădiniță după ce circa 30 de micuți au prezentat simptomele unei infecții cu rotavirus. „Eu am auzit de 11 cazuri, dar sunt mult mai mulți bolnavi. Sunt simptome la aproape 30 de copii. Normal că mi se pare periculos. Până când nu ne vor spune exact care este cauza îmbolnăvirilor, noi nu mai aducem copiii la grădiniță. Eu nu știu cum se face aici curățenia, dezinfecția”, a spus o mămică.

Părinții avertizează că nici nu se vor grăbi să-i ducă pe cei mici la grădiniță până când nu vor fi siguri că mediul nu este unul periculos pentru ei. Mai ales că mulți copii au ajuns la spital în ultimele zile. „Nu știm ce este, dar toți copiii din grupa mare au aceleași simptome: vomă, diaree, dureri de cap. Eu nu am mai dus fetița la grădiniță pentru că i-a fost rău. Am dus-o la spital și am luat-o acasă pe semnătură. I-am administrat acasă medicamente ca să se facă bine. Eu nu am vrut să rămân cu ea internat în spital. Este grav ce se întâmplă! Se dorește mușamalizarea acestui lucru grav. Toți copiii au confirmat aceleași stări. Mulți au mers la privat, la medicii de familie, la spital. Mulți au fost diagnosticați cu rotavirus și gastroenterocolită”, a spus un alt părinte.

Părinte: O minciună crasă!

Direcția de Sănătate Publică Gorj a mers într-un nou control la grădinița cu pricina. Specialiștii au luat noi probe și urmează să stabilească detaliile anchetei.

Va fi făcut, de asemenea, și un triaj epidemiologic, iar copiii bolnavi nu vor fi ținuți la grădiniță și nici la creșa care funcționează în aceeași clădire și unde sunt suspiciuni de rotavirus. „Noi ne dorim să aflăm exact care sunt cauzele acestor îmbolnăviri. Nu ne poate spune nouă DSP că s-au îmbolnăvit că au nu i-am spălat noi pe mâini. Asta e o minciună crasă! Să nu arunce pe noi acest rotavirus. Ne este teamă să ne mai ducem copiii la școală. Eu îl voi ține acasă toată săptămâna. Eu nu-l mai pot duce în acel mediu până nu se va face dezinfecția”, a transmis un alt părinte.

Numai într-o săptămână, 11 micuți au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe și au fost diagnosticați cu rotavirus, după cum a explicat Călin Cornescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Târgu Jiu: „S-au prezentat un număr de 11 copii cu probleme de natură infecțioasă, respectiv un rotavirus. Copiii provin de la o grădiniță din Târgu Jiu. Au fost 8 internări. Internat mai este unul singur care are o stare generală bună și urmează să fie externat”.

Aviz de la ISJ

Ispectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj a anunțat că monitorizează această situație, în particular, și a transmis că vor fi analizate și restul unităților de învățământ pentru ca școlarii și preșcolarii să fie în siguranță. „Evident că este o situație regretabilă. Noi atenționăm toate unitățile de învățământ să manifeste o atenție sporită în igienizarea spațiilor și a obiectelor cu care intră școlarii și preșcolarii în contact. Pe de altă parte, am anunțat Direcția de Sănătate Publică Gorj. Ei au făcut un control și au impus o acțiune de dezinfecție. Grădinița a luat propriile măsuri de igienizare, curățenie în toate spațiile, dar luni a fost o firmă specializată care să îndeplinească această acțiune care le garantează copiilor că se vor întoarce în spații care să nu îi îmbolnăvească”, a explicat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.

Vizualizări: 4,452

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: