Disponibilizaţii Minprest, protest la sediul CE Oltenia

Circa 15 foşti angajaţi ai societăţii Minprest Serv Rovinari s-au adunat luni de dimineaţă în faţa Complexului Energetic Oltenia. Fiecare dintre aceştia spera să poată discuta cu managerul companiei energetice, în speranța că îi va fi reînnoit contractul de muncă, expirat la finele lunii trecute. Numărul concediaţilor de la Minprest va ajunge la 500 în această primăvară, după ce Complexul Energetic Oltenia a renunţat la o bună parte din serviciile oferite de Minprest.

Foştii salariaţi ai Minprest Serv Rovinari sperau să poată ajunge la o înţelegere cu mai-marii Complexului Energetic Oltenia, astfel încât să rămână în câmpul muncii. Mulţi dintre ei spun că şi-au dat terenurile pentru carieră şi au suportat zgomotul şi praful utilajelor, iar acum sunt daţi afară. "Am venit aici pentru că suntem daţi afară, ne-au venit deja deciziile, suntem afectaţi de lucrările miniere, în cazul meu Pinoasa, şi vrem să avem serviciu şi să lucrăm la Minprest. Eu lucrat la curăţenie interioară. Lucrez de doi ani şi jumătate. Situaţia mea financiară este destul de gravă, soțul meu când lucrează, când nu lucrează, nu are un serviciu stabil. Eu sunt întreţinătoare. Am fata la liceu în Târgu Jiu, cu chirie și una acasă, mică, și acesta era un venit pentru noi important. Am venit aici să stăm de vorbă cu directorul general al CEO, sper să fiu reangajată", a spus Claudia Cocheci, din Negomir, fostă salariată a Minprest.

"Sperăm să avem deschidere la domnul Ciobotărică. Suntem strămutați. Eu am lucrat la Pinoasa. Avem casă dată de socrul meu, nu suntem angajați la mină, ci la firma prestatoare. Cu copii bolnavi, avem documente de la Mediu cu depăşirile la zgomot şi praf. Mi s-a dat încetarea activității de pe 1 aprilie, eu am lucrat electrician la centrala termică la Pinoasa. Stau în Fărcășești. Sperăm să fim reangajați, eu am un copil de 13 ani bolnav de diabet din cauza stresului. Stau lângă benzile transportoare, domnii de la CEO știu", a spus Cecilia Răuț, fostă salariată Minprest.

Liderul sindical Cosmin Bivolaru a mers luni de dimineață în audiență la prefect și a fost însoțit de mai mulți primari din zonele miniere. Acesta a primit garanții de la prefectul Gheorghe Paraschivu că va organiza o ședință de discuții la care să vină și managerul CE Oltenia. "Am fost cu domnii primari care vor să ne ajute, că sunt oamenii de la dumnealor, din zonă. Am fost la domnul prefect și a rămas ca în cel mai scurt timp, marți-miercuri, să cheme pe domnul Ciobotărică și conducerea, să mai discutăm. La CEO nu am rezolvat nimic, nu era directorul general", a explicat Cosmin Bivolaru, președintele Sindicatului Solidaritatea.

 Ar putea reveni în câmpul muncii

Sunt premise ca în vară o mică parte din personalul disponibilizat să fie reîncadrat la Minprest. "În acești 497 se regăsesc și salariați care prestează activitatea de căi ferate uzinale. Acolo se regăsesc circa 150 de persoane, din care o să fie păstrate 22 persoane. Restul, care sunt afectați de această restrângere de activitate, o parte dintre ei o să fie rechemați undeva în lunile iulie-august", a declarat Gabriel Giorgi, director Minprest.

Cei mai mulți dintre disponibilizaţii de la Minprest aveau contracte încheiate pe perioadă determinată. Unii dintre ei, care nu au cumulat un an de activitate în ultimii doi ani, nu vor beneficia nici măcar de șomaj.

Vizualizări: 1,568

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: