Doliu național în Israel

Drapele au fost coborâte în bernă, duminică, în Israel, pentru o zi de doliu naţional după decesul a 45 de persoane, inclusiv copii, în timpul unui pelerinaj gigant care a reunit zeci de mii de evrei ortodocşi, scrie AFP.

 
"Dezastru", "tragedie", "eşec guvernamental": primele pagini ale ziarelor au apărut duminică toate cu panglică neagră după busculada care a avut loc vineri dimineaţă la Muntele Meron, în nordul ţării, presa nepublicând nimic sâmbătă, zi de odihnă. 

Primele funeralii au avut loc vineri după-amiază în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a calificat "una dintre cele mai mari catastrofe" din istoria Statului evreu de la înfiinţare sa în 1948.                

După o pauză pentru Sabat, înmormântările au fost reluate sâmbătă seara. Şi autorităţile au anunţat duminică că au finalizat identificarea victimelor, inclusiv patru americani şi doi canadieni. 

 
 

"Un dezastru de o asemenea magnitudine cere o analiză complexă (...). Înţelegem cererile familiilor pentru analize rapide şi am acţionat în acest sens fără a compromite profesionalismul", a declarat medicul Chen Kugel, director al Institutului Naţional de Medicină Legală de la Abou Kabir din Tel-Aviv.

Sâmbătă seara, cetăţeni din Tel-Aviv, metropolă pe coasta mediteraneană, au organizat o primă ceremonie aprinzând candele în memoria victimelor.                

Zeci de mii de evrei ortodocşi s-au reunit în noaptea de joi spre vineri, la Muntele Meron, pentru un pelerinaj anual, după un an de pauză din cauza pandemiei, în cadrul sărbătorii evreieşti Lag Baomer.                

Vizualizări: 1,852

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: