Dosar penal pentru un fost ofițer SRI. E acuzat de evaziune fiscală!

A ieșit la pensie, și-a făcut o firmă de pază și s-a așteptat, probabil, să câștige mai mulți bani decât cei de care a avut parte cât a fost ofițer activ în cadrul Serviciului Român de Informații. Nu a fost însă să fie așa, Nicolae Victor Mecu trezindu-se acum inculpat într-un dosar penal în care este acuzat că a prejudiciat bugetul de stat cu peste 70.000 de euro. A fost trimis în judecată împreună cu doi parteneri de afaceri din Strehaia, cei care i-au emis 28 de facturi fiscale pentru activități fictive, acum urmând să fie trași cu toții la răspundere.

Ancheta care îl vizează pe fostul ofițer Nicolae Victor Mecu a fost făcută de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Acesta, în calitatea de administrator la Team TG Guard SRL, e acuzat că s-a folosit de facturile fictive ale romilor din Strehaia pentru a păcăli bugetul de stat. Și dacă ținem cont că faptele s-au produs în urmă cu câțiva ani, putem considera că, pentru o perioadă, fostului ofițer i-a și ieșit planul respectiv. Informațiile făcute publice de anchetatori arată că Mecu a mizat pe achiziția fictivă a unor costume de pază, pe amenajarea sediului sau pe operațiuni de deratizare pentru a putea păcăli statul.

„Inculpatul Mecu Victor Nicolae, în calitate de administrator al SC TEAM GUARD SRL Tg-Jiu, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în   perioada 01.01.2011-31.12.2012, a dispus  înregistrarea în evidența contabilă a unui număr de 28  facturi fiscale emise în numele SC GINARDO MININGO SRL Strehaia, SC REILOC COMERȚ SRL Strehaia, SC ANDICOMERT AAN SRL Dr.Tr. Severin, SC KATUK SRL Dr.Tr. Severin, SC EUROCONSTRUCȚIA HOLDING SRL Craiova, SC GIL COMPANY SRL Strehaia și SC GIL MET BN CONST SRL Greci, ce nu au la bază operațiuni reale, reprezentând achiziții costume pază, amenajare sediu, deratizare, etc., în sumă totală de 1.010.987 lei  și cauzând astfel bugetului general consolidat   al statului un prejudiciu în sumă totală de  326.054,94 lei (72.225,53 euro) reprezentând TVA în cuantum de 195.632,6 lei și impozit pe profit în cuantum de 130.422,34 lei, la care se adaugă accesorii în sumă totală de 168.899 lei (37.413,39 euro) din care dobânzi în cuantum de 119.989 lei și penalități de întârziere în cuantum de 48.910 lei”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Complicii

Ancheta procurorilor gorjeni a dus la inculparea și a doi mehedințeni, ambii cu domiciliul în Strehaia. Fiecare administra diverse firme care i-au oferit lui Mecu facturi pentru orice ar fi dorit acesta și care puteau fi folosite la diminuarea bazei impozabile. Primul dintre ei este Claudiu Costinel Tutunaru, iar celălalt este Iulian Costin Lupu. Ambii erau administratori la aceleași firme folosite de Mecu în fraudarea bugetului de stat, faptele de care sunt acuzați cei doi complici fiind asemănătoare.

Antecedente

Finalizarea anchetei de către procurori vine în contextul în care, în urmă cu un an, devenea publică informația conform căreia firma lui Mecu a fost păcălită cu peste 1,3 milioane lei de către firma fiicei fostului ministru de interne Vasile Blaga. Axis Corporate Security SRL Deva câștigase licitația pentru asigurarea serviciilor de pază la unitățile miniere din Valea Jiului. Firma de la Gorj a subcontractat o parte din serviciile respective, dar nu și-a mai văzut niciodată banii pentru munca prestată. La rândul ei, Team TG Guard a prestat servicii de pază la diverse unități din minerit și energie la nivelul județului Gorj, dar și la alte unități bugetare de stat din Târgu Jiu. Partenerii de afaceri pe care fostul ofițer SRI i-a avut în acest domeniu s-au ales și ei cu dosare penale și chiar cu mandate de arestare preventivă tot pentru acuzații de evaziune fiscală, prejudiciile în cazurile acestea fiind însă mult mai mari. E vorba de gorjeanul Alin Ionescu, de la Shelter Security, de Ionuț Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, sau de Alexandru Cucoș, de la Grup Est Security, din Piatra Neamț, toți fiind în ultimii ani parteneri cu Team TG Guard.

Vizualizări: 5,019

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: