Dosarul electronic este obligatoriu. Cum poți intra în posesia lui!

O nouă povară pentru medicii de familie sau medicii specialiști din judetul Gorj. Dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu din 12 noiembrie însă furnizorii de servicii medicale încă mai lucrează la implementarea lui. În timp ce medicii îl văd ca pe o povară în plus, dosarul electronic medical poate fi extrem de util pacienților.

Dosarul electronic de sănătate presupune un istoric medical al pacientului care trece pragul spitalului. În el vor fi consemnate toate internările, toată medicația de care a beneficiat de-a lungul vremii dar și, cel mai important, dacă suferă de alergii sau alte intoleranțe la medicamente. Pacienții sunt cei care trebuie să facă primul pas în obținerea dosarului electronic. ”Pentru inițierea dosarului electronic de sănătate, pacienții trebuie să se prezinte la medicul de familie în vederea generării unei matrice, în baza matricei accesează dosarul electronic, își creează o parolă de securitate și ulterior pot inclusiv să adauge date privind istoricul medical sau antecedente. Matricea este un cod format din opt linii și opt coloane care este generat automat de aplicația informatică de la medicul de familie sau de la un medic specialist și are rol de securizare a sistemului, a dosarului împreună cu codul creat de pacient și care trebuie să conțină cel puțin șase caractere numerice sau alfanumerice”, a spus Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj.
Furnizorii de servicii medicale nu au obligații în plus față de cele pe care le aveau până acum, spun reprezentanții CJAS Goj, asta pentru că datele introduse în aplicațiile lor informatice migrează singure în dosarul electronic de sănătate. ”Pacientul are obligația ca în maxim trei zile lucrătoare de la generarea matricei să acceseze dosarul electronic de sănătate și să-și creeze parola, altfel matricea își pierde valabilitatea. Asta nu înseamnă că ulterior nu poate obține o nouă matrice însă se pierde mult timp”, a spus Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj.

Funcțional în spital de săptămâna viitoare
Dacă pentru pacienți, dosarul electronic de sănătate s-ar putea dovedi un instrument vital, pentru furnizorii de servicii medicale reprezintă un alt proces birocratic. Managerul Spitalului Județean, Tiberiu Tătaru, spune că poate fi extrem de util cu condiția să fie și funcțional. ” Efectele sunt numeroase având în vedere faptul că nu ajungi la spital tot timpul cu o afecțiune cronică ci poți să ajungi într-o situație de urgență în care medicul trebuie să vadă în cel mai scurt timp istoricul afecțiunilor drept pentru care acest sistem este binevenit și sper să fie și funcțional”, a spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Cât privește implementarea lui în cadrul unității medicale, managerul Tiberiu Tătaru a precizat că de săptămâna viitoare poate fi folosit.

Vizualizări: 3,737

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: