Dulceață de căpșune fără fierberea fructelor

De regulă dulceaţa se prepară prin fierberea fructelor cu zahăr, dar există şi medode de preparare a dulceţii fără fierbere a fructelor. Fructele nu își schimbă astfel culoarea în timpul păstrării şi sunt ca proaspete.

Cea mai grozavă dulceață de căpșune este care nu necesită fierbere. Are o culoare intensă, iar căpșunile rămân întregi, pline de vitamine și scăldate într-un sirop dens și aromat. Chiar și iarna puteți mânca fructe savuroase nealterate termic.

Ingrediente:

– 1,2kg de căpșune;

– 750 gr de zahăr;

– 1/3 linguriță de acid citric;

– 2 fire de mentă;

– 90 gr de pectină lichidă sau pectină praf conform instrucțiunilor.

Mod de preparare:

Spălați căpșunele, îndepărtați codița și tăiați fructele mari în jumătate, iar cele mici și medii le lăsați întregi.

Presărați căpșunele cu 500 gr de zahăr, acoperiți cratița cu capac și lăsați fructele pentru 1-3 ore, ca să lase zeamă.

Scoateți atent căpșunele din sirop cu un clește, dați vasul la foc, aduceți siropul până la punctul de fierbere, amestecând periodic și îndepărtând spuma, apoi îl fierbeți timp de 3-4 minute.

Când siropul dă în clocot, adăugați acidul citric, pentru ca zahărul să nu se cristalizeze.Transferați căpșunele în siropul fierbinte, puneți capacul, lăsând puțin spațiu liber, și îl lăsați să se răcească complet.

Scurgeți apoi siropul în altă cratiță, îl dați în clocot și îl fierbeți la foc mediu timp de 5 minute.

Adăugați menta în cratița cu fructe, turnați siropul clocotit, acoperiți vasul cu capac, la fel, nu ermetic, și lăsați să se răcească complet.

Îndepărtați menta, scurgeți siropul, adăugați pectina, apoi adăugați zahărul, puneți vasul la foc, aduceți lichidul până la punctul de fierbere, amestecând continuu cu telul, și îl fierbeți timp de 2 minute.

Așezați căpșunele în borcane sterilizate, turnați sirop fierbinte, le închideți etanș cu capace sterilizate, le întoarceți cu susul în jos, le acoperiți cu ceva călduros și le lăsați să se răcească complet.

Pectina se folosește pentru ca siropul să fie mai dens, deoarece dulceața fără fierbere este lichidă. Dacă veți adăuga tot zahărul deodată, după a doua fierbere, siropul devine întunecat la culoare.

Vizualizări: 1,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: