Reţetă rapidă de turtă cu mălai

Turta de mălai poate fi considerată un fel de pâine, aşa era şi consumată pe timpuri, ca înlocuitoare a pâinii deşi acum este o delicatesă.  Aceasta se poate prepara rapid din ingrediente foarte simple, mălaiul fiind ingredientul principal.

Pentru a prepara turta de mălai ai nevoie de  3 căni făină de mălai, o cană de făină albă, 1 ou, apă și sare. Reţeta este simplă dar se prepară  destul de rar în gospodării.

Pentru preparare avem nevoie de:

făină de mălai – 3 căni

făină albă – 1 cană

apă fiartă

sare

1 ou

zahăr – opţional

Cantităţile nu sunt relevante, ci mai important este raportul dintre făina de mălai şi cea albă,  depinde câtă vrei să faci. Important este să pui cam un sfert din cantitate făină albă, iar trei sferturi să fie făină de mălai.

Făina de mălai trebuie opărită întâi. Apa fierbinte în care s-a pus puţină sare se toarnă pe rând, cu polonicul, în vasul cu făina de mălai, până se obţine un păsat moale, care curge.  Apoi se toarnă în vasul cu făina albă şi se amestecă până se obţine un aluat consistent, nu prea tare. Zahărul se adaugă după gust, doar dacă vrem să facem turta de mălai dulce.

În mod normal, aluatul se pune într-o tavă şi se aşează cu mâna udă, pentru a se acoperi crăpăturile formate în aluat. Se pot face însă şi  turtiţe mici, pe care le aşezi apoi în tavă şi le pui la copt. Tava în care se vor coace, indiferent că le facem turtiţe mici sau punem tot aluatul, va fi tapetată cu puţin unt şi făină, sau mălai, iar aluatul se unge pe deasupra cu ou.

Cuptorul se încinge la 180-200 de grade şi se pun la copt pentru aproximativ o oră.

Vizualizări: 2,586

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: