Elevi din Serbia și Moldova, așteptați la ”Orpheus”

Peste 100 de elevi din România, Republica Moldova și Serbia vor participa la cea de-a XII-a ediție a Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală ”Orpheus”, organizat de Liceul de Muzică și Arte Plastice ”Constantin Brăiloiu”. Evenimentul care se derulează în perioada 18-20 mai urmărește stimularea și popularizarea tinerelor talente.

Cea de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de Interpretare Instrumentală ”Orpheus” debutează în această săptămână la Târgu Jiu. Sunt așteptați la acest eveniment peste 100 de elevi din țară și străinătate. Gorjenii s-au remarcat la fiecare ediție a acestui concurs, iar în acest an vor participa 20 de elevi de la Liceul de Muzică. Competiția va fi pe două secțiuni, una dedicată instrumentelor de suflat și percuție  și alta dedicată pianului. ”La acest concurs concurează elevi din clasele I-XII. Ca de fiecare dată, acest festival a avut o conotație deosebită pentru școala gorjeană datorită faptului că acești copii capătă în acest fel și un schimb de experiență. Noi trebuie să scoatem în evidență copiii valoroși și muncitori. Merită să fie văzuți de toată țara și nu numai”, spune Dumitru Pasăre, directorul Liceului de Muzică și Arte Plastice din Târgu Jiu. Desfășurarea probelor de concurs vor avea loc în trei săli din incinta liceului. ”Eforturile sunt cu atât mai mari cu cât se încearcă de câțiva ani și continuarea segmentului de muzică cultă profesionistă Lyra Gorjului, Liceul de Muzică fiind o rampă de lansare și pentru această orchestră. Am organizat două săli de concurs, sala de audiție a liceului, unde va derula concursul la pian, la o altă sală de la etajul al doilea se va derula secțiunea pentru instrumente de suflat precum flaut, trompetă, corn, nai. Sala de percuție este pregătită pentru această secțiune”, explică Florin Berculescu, reprezentant al comitetului de organizarea. Majoritatea concurenților vor evolua vineri, 18 mai.

Andrei este cel mai tânăr concurent

Andrei Christian Firoiu, în vârstă de 8 ani, se numără printre cei mai tineri concurenți ai acestui concurs. Numit și ”Micul Mozart” de profesorii din școală, elevul va evolua la pian, fiind foarte încrezător în forțele sale și vrea să câștige trofeul. ”Mă pregătesc o oră, două pe zi. Nu poate oricine să câte la pian, dar pentru mine este foarte ușor. O să dau tot ce e mai bun din mine”, spune Christian. Daniel Dumitrescu, în vârstă de 17 ani va concurs la corn. ”studiez în fiecare zi câte două-trei ore. La început este greu să cânți la acest instrument pentru că este nevoie de foarte multă răbdare, dar după un timp este din ce în ce mai ușor. La 12 ani cântam la trompetă și de la vârsta de 15 ani m-am mutat la corn pentru că îmi plăcea mai mult cum sună. Sper să obțin premiul I la acest concurs”, menționează Daniel.

PREMII

Câștigătorii acestui concurs vor primi bani, diplome sau trofee. Trofeul concursului va fi în valoare de 500 lei. ”Vor fi două trofee, atât pentru categoria pian, cât și pentru categoria suflători-percuție. Anul trecut trofeul a fost primit de Republica Moldova”, mai explică Dumitru Pasăre. Organizarea evenimentului va costa în jur de 150 milioane lei vechi. Toți elevii participanți vor merge în excursie la Tismana după finalizarea probelor.

Galerie foto


Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: