Exceptarea CE Oltenia de la guvernanţa corporativă – „un uriaş pas înapoi”

Complexul Energetic Oltenia are nevoie urgentă de guvernanţă corporativă considerabil îmbunătăţită, pentru a-şi putea continua ritmul de creştere, de la pierderi record în 2015, pierderi reduse în 2016 şi un mic profit pe primul trimestru din 2017”, susţine Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Exceptarea unor companii de stat, precum CE Oltenia, de la guvernanţa corporativă va creşte costurile lor de finanţare, câtă vreme băncile obişnuiesc să solicite dobânzi mai mari de la întreprinderile conduse politic, mai spune Konieczny. „Este un uriaş pas înapoi în procesul de creştere a calităţii managementului în companiile de stat esenţiale pentru economia României”, mai susţine Konieczny, care avertizează că excepţiile vor submina credibilitatea companiilor în rândul investitorilor străini.

Efectele proiectului de lege, aşa cum arată acum, vor fi extrem de dăunătoare pentru stabilitatea pe termen lung şi dezvoltarea CE Oltenia, crede reprezentantul Fondului Proprietatea: „În cazul CE Oltenia, includerea pe lista de excepţii a fost votată ca urmare a pretenţiei nefondate că guvernanţa corporativă nu a produs efectele aşteptate, procesul managerial fiind îngreunat, fără flexibilitate”.

Pe 6 iunie 2017, Senatul a votat ca o serie de companii româneşti deţinute de stat să fie exceptate de la legea privind guvernanţa corporativă, printre care şi Complexul Energetic Oltenia. În momentul de faţă, propunerea legislativă este trimisă către Camera Deputaţilor, care este camera decizională în privinţa acestei exceptări.

„Legea privind guvernanţa corporativă este una crucială, deoarece încurajează managementul profesionist şi independent politic, precum şi creşterea transparenţei în companiile de stat, având drept obiectiv final îmbunătăţirea performanţei acestora şi creşterea economică generală a ţării. În trecut, România a suferit din cauza rezultatelor managementului conectat la clasa politică, care a generat pierderi substanţiale pentru diferite companii şi industrii”, se arată în comunicatul de presă transmis de Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar al CEO.

Vizualizări: 2,456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: