Exercițiile fizice împiedică mușchii să îmbătrânească

Activitatea fizică efectuată pe tot parcursul vieții ar putea proteja împotriva pierderii masei și funcției musculare, odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele cu vârste de peste 68 de ani care au fost active fizic pe tot parcursul vieții au o musculatură sănătoasă, care are o funcție superioară și este mai rezistentă la oboseală, în comparație cu persoanele inactive.

Primul studiu care investighează activitatea musculară, a celulelor stem și a nervilor la om a fost efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.  Specialiştii au descoperit că persoanele în vârstă care s-au menținut active fizic pe parcursul vieții, aveau un număr mai mare de celule stem musculare, cunoscute și sub numele de celule satelit, în mușchi. Aceste celule sunt importante pentru regenerarea musculară și creșterea pe termen lung, protejând împotriva degradării nervilor.

Subiecţii testelor au fost împărțiți în trei grupuri: tineri sedentari, vârstnici care au făcut exerciții fizice pe tot parcursul vieții și vârstnici sedentari, a informat ScienceDaily. Aceștia au efectuat un exercițiu de rezistență, stând pe un scaun mecanic și efectuând o mișcare de extensie a genunchiului pentru a evalua funcția musculară. A fost măsurată cantitatea de forță produsă şi au fost prelevate probe de sânge după care au fost analizate biopsii musculare de la ambele picioare. Cercetătorii au constatat că persoanele în vârstă care au făcut exerciții fizice de-a lungul vieții au avut performanțe mai bune decât cele ale persoanelor în vârstă și ale adulților sedentari tineri.

Cel mai important aspect relevat de acest studiu este că, și un număr redus de exerciții pare să fie de mare ajutor, atunci când vine vorba de protejarea împotriva declinului funcției musculare.

Este important de menționat că studiul a fost realizat doar pe bărbați, iar vârsta medie a fost de 73 de ani. Întrucât efectele îmbătrânirii asupra sănătății mușchilor devin mai pronunțate după 80 de ani, sunt necesare studii de urmărire pentru a vedea dacă beneficiile exercițiilor fizice de-a lungul vieții se mențin și mai târziu.

Vizualizări: 652

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: