Explozie uriaşă la Hurezani. „Gazul a luat foc în aer!”

Situaţie nemaiîntâlnită la nivelul judeţului de aproape două decenii, o explozie puternică producându-se luni la prânz în localitatea Hurezani, în apropierea unui parc de înmagazinare şi transportare a gazelor. Sătenii au trecut prin momente de panică după ce au văzut cât de puternic a fost suflul exploziei, unii oameni mărturisind că au fugit din case desculţi pe câmp, doar cu gândul să rămână în viaţă. Cinci persoane au fost rănite, dar niciuna nu este în stare gravă, din fericire.

Explozia a avut loc cu puţin înainte de ora 11.00. Pe drumul ce duce spre Drăgăşani, după bifurcaţia cu drumul spre Stoina, a fost panică mare pentru că deflagraţia a avut loc în imediata apropiere, la sediul punctului de lucru al Transgaz.

 „Ceva de groază! Fuga ne-a scăpat”

Mihai Căploiu, care locuieşte în vecinătate a fugit de a rupt pământul când a văzut ce s-a întâmplat la nici 100 de metri de casa sa. „Eram la televizor şi am auzit dintr-odată ditamai bubuitura. Era foc peste tot, o flacără imensă, nici nu ştiu că în momentele alea m-am speriat de am luat-o la fugă peste loc desculţ cum eram. Am plecat din casă fără încălţări, fără nimic, iar până la soru-mea peste deal nu m-am oprit. A fost ceva de groază, nu am cuvinte să spun prin ce am trecut. Aveam nişte alea de plastic la gard şi dacă mi le-a topit vă daţi seama ce a fost aici. S-a topit plasticul de la receiverul de la antena de satelit de la atâta căldură. Erau nişte fete la cârciumă şi tot aşa fugeau şi ele şi le-am spus să fugă cât mai departe că altfel o să moară. Fuga ne-a scăpat”, mărturiseşte bărbatul.

Casa lui este situată între cele două parcuri petroliere aflate la marginea Hurezaniului. Omul spune că niciodată nu va mai avea linişte în acel loc în cazul în care va mai dormi pe acolo. „Acum a fost ziua şi nu au fost copii, că începuse şcoala, dar să fi fost în vacanţă sau să se fi întâmplat noaptea, când doarme toată lumea. Cred că era prăpăd pe aici”.

 

Prăpăd în cer şi pe pământ

Chiar şi aşa, prăpăd tot a fost pentru că opt maşini şi sediul punctului de lucru al companiei petroliere au fost distruse de suflul exploziei. Localnicii care stau la câteva sute de metri distanţă de locul respectiv spun că, la fel ca şi Căploiu, au fugit până pe malul râului Amaradia, nefiind siguri nici aici că nu sunt feriţi de suflul exploziei. „A făcut conducta explozie. A fost o erupţie prima dată, apoi a luat foc în aer şi fu focul foarte sus. Flacăra aia foarte mare  veni peste case, iar noi fugirăm până pe malul Amaradiei. Nu ne venea să credem ce vedem. Toate geamurile la case s-au deschis, atât de puternică a fost explozia”, a spus un alt sătean.

În zonă pompierii nici nu au trebuit să mai facă evacuarea pentru că oamenii oricum se autoevacuaseră singuri. Ulterior sătenii au trebuit să aştepte câteva ore pentru a reveni la casele lor pentru a vedea ce s-a întâmplat. „Ni s-a spus că nu avem voie să mergem acasă şi că sunt geamurile sparte. Nu ni s-a dat voie să mergem să intrăm în zonă, ne-au spus că trebuie să aşteptăm şi că pompierii fac inventarul la tot ce e acolo. Bine că nu am fost acasă că poate era mai rău”, a spus un alt sătean.

 

Opt maşini arse, cinci răniţi uşor

Maşinile pe care muncitorii le aveau parcate chiar în locul unde s-a produs explozia au devenit nişte grămezi de fier vechi ars. Cinci persoane, din rândul angajaţilor, au suferit arsuri, dar nu din cauza exploziei în mod direct, ci pentru că, ulterior, au încercat să participe la stingerea focului sau la îndepărtarea maşinilor din zona de pericol. Toate cele cinci persoane au fost transportate la spital la Târgu Cărbuneşti, doar una singură având nevoie să rămână internată luni seara la unitatea medicală.

 

Cauze necunoscute

Cauza incendiului nu a fost stabilită de nimeni deocamdată. Cert este că adâncimea la care a bubuit conducta a fost de aproape 4 metri, ceea ce denotă că o scurgere de gaze s-ar fi putut produce aici, acestea acumulându-se apoi în atmosferă. La începutul anilor 90 a mai fost o astfel de explozie la Totea, unde tot satul a fost învăluit de scurgere de gaze, aprinderea cantităţii respective generând o explozie în urma căreia au fost avariate zeci de imobile.

 

ANCHETĂ

Poliţia a deschis o anchetă în care face cercetări pentru vătămare corporală, distrugere şi nerespectarea normelor de securitate şi sănătate a muncii. „Lucrăm îndeaproape cu autorităţile pentru a analiza cauza incidentului şi pentru a restabili fluxul de gaze, cât mai curând posibil”, au anunţat reprezentanţii OMV Petrom.

Vizualizări: 3,120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: