Expune la Muzeul Regiunii Porților de Fier

Muzeul Regiunii Porților de Fier vă invită joi, 9 mai 2024, ora 14:00, la vernisajul expoziției de fotografie „În preajma capodoperei”, semnată de artistul fotograf gorjean Ionel Scăunașu, care va avea loc la sediul central din Str. Independenței nr. 2, în spațiul Pavilionului Multifuncțional.


Expoziția, vernisată de ziua Europei, este un omagiu pe care Muzeul Regiunii Porților de Fier îl aduce unuia dintre marii creatori, cel care a vorbit cel mai convingător lumii despre sufletul românesc: Constantin Brâncuși.

Regăsindu-se „În prejma capodoperei”, Ionel Scăunașu imortalizează, prin obiectivul aparatului de fotografiat, o înaltă expresie a purității universale brâncușiene și reușeste să surprindă, emoțional, lumina spațiului și spațiul luminii, direct de lângă ansamblul monumental „Constantin Brâncuși” de la Târgu Jiu.


„Fotografiile lui Ionel Scăunașu sunt și un exercitiu acrobatic de tehnică, de așteptare, de momente și o atentă muncă de elaborare estetică. Ionel Scăunașu își pune la încercare toate abilitățile de observație și capacitatea sa tehnică. Studiul luminii și utilizarea ei rămâne fundamentală în structura compozițiilor fotografiilor sale. Artistul creează o aură în jurul sculpturii individuale, încercând, de fiecare dată, să capteze spiritul locului și să-l transmită, intact și pur, fără orice interferență posibilă. Imaginile evocatoare conduc privitorul într-o dimensiune poetică și suspendată: al lui este un proces solitar, alcătuit din așteptare și pauză, în căutarea fotografiei potrivite. Datorită ochiului profund al lui Scăunașu, aceste sculpturi se schimbă de la anotimp la anotimp, zi de zi, cu rezultate și expresii foarte diferite. Sculpturile se îmbină cu lumina zorilor, amiezei, apusului, toamnei, verii... cu soarele și cu ploaia, cu ceața și cu zăpada. O narațiune care se desfășoară prin vibrațiile schimbătoare pe care Scăunașu le captează cu măiestrie, cu capacitatea sa de a surprinde reflexia culorilor, multiplicând efectul emoțional. Alchimie pură exprimă aceste fotografii care vorbesc despre esențe, modelate de un artist vizionar și genial” (Katia Pangrazi, scriitor și jurnalist independent).


Ionel Scăunașu activează în domeniul industriilor creative de 17 ani, având responsabilități din cele mai diferite: director studio TV, director de marketing și vânzări, redactor-șef, realizator emisiuni TV, producător general de știri/publicitate/filme documentare, scenarist. În prezent, este director adjunct la cotidianul Gorjeanul.

Vizualizări: 502

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: