Falsificatorii de note de la Turceni, protejaţi de Mergea

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj are o atitudine absolut şocantă cu privire la faptul că zeci de elevi ai unui grup şcolar din Turceni au fost promovaţi fără ştiinţa profesorului lor. Nicolae Mergea a refuzat să dispună o anchetă în cauză, motivând că nu are o sesizare scrisă. Când a primit de la ziarişti sesizarea trimisă de profesor către conducerea şcolii, Mergea a găsit o nouă scuză: plângerea nu are număr de înregistrare.

Au trecut deja trei săptămâni de când Gheorghe Munteanu, profesor de matematică la Grupul Şcolar Industrial Energetic Turceni a sesizat directorului şcolii că mai mulţi elevi au mediile încheiate fără ca el să îi fi examinat. Munteanu spune în plângerea adresată directorului Ion Pasăre că în ultimele zile ale lunii august aştepta la examen 65 de elevi care aveau situaţiile neîncheiate, cei mai mulţi fiind la frecvenţă redusă. Spre surpriza profesorului, doar 12 dintre aceştia au venit la testări. Şi mai surprins a fost când a constatat că mulţi dintre cei care nu s-au prezentat aveau mediile încheiate. De cine? Profesorul Munteanu îl suspectează chiar pe directorul Pasăre că ar fi comis fapta, dar cu toate acestea chiar lui i-a adresat plângerea. Ce s-a întâmplat ca urmare a sesizării? Nimic. Pentru că Pasăre, aşa cum a declarat şi cotidianului nostru, nu crede că acuzaţiile care i se aduc sunt adevărate. Ca urmare, ce rost avea să mai sesizeze Inspectoratul Şcolar şi Poliţia cu privire la acuzaţiile care i se aduc chiar lui.

Şeful IŞJ refuză să înceapă ancheta

Munteanu a sesizat şi Inspectoratul Şcolar cu privire la posibila fraudă, dar numai verbal, astfel că nimeni nu l-a luat în seamă. Nici când presa a relatat cazul, nu s-a întâmplat nimic. Nicolae Mergea, inspector şcolar general al judeţului Gorj, a spus că instituţia pe care o conduce nu poate face anchetă decât în baza unei sesizări scrise. „Nu ne putem lua după ce spune unul sau altul sau după ce spune presa“, a declarat Nicolae Mergea. Jurnaliştii s-au gândit atunci să îi facă o parte din treabă inspectorului general şi i-au înmânat sesizarea trimisă de profesorul Munteanu directorului Grupului Şcolar Energetic din Turceni. Şi de această dată Mergea a găsit o scuză pentru a ţine în continuare ochii închişi. „Sesizarea nu are număr de înregistrare, deci nu o putem lua în calcul“, a spus Mergea.

Ca urmare a refuzului Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj de a da curs unei sesizări care priveşte o fraudă de proporţii, redacţia Pandurul a decis să trimită plângerea profesorului Munteanu către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Cum trec examenele elevii plecaţi la muncă în străinătate

Elevii ale căror medii au fost scoase din joben, cel mai probabil de directorul şcolii, sunt în marea lor majoritate plecaţi la muncă în străinătate. Directorul Pasăre este principalul suspect nu numai pentru că refuză ancheta, dar şi pentru că ţine cataloagele elevilor de la frecvenţă redusă la el în birou, nu în cancelarie, acolo unde sunt toate celelalte cataloage.

Profesorul Munteanu a dezvăluit faptul că unii elevi trec clasa fără să treacă pe la şcoală, deoarece sunt plecaţi la muncă în străinătate. În acest caz, apare suspiciunea că aceştia trec clasa pentru că plătesc, nu pentru că învaţă, dar nimeni nu doreşte să facă o anchetă în acest sens. Dincolo de vorbele unui profesor, sunt şi multe dovezi în susţinerea celor spuse de acesta. Astfel, la GSI Energetic Turceni sunt clase cu mai mulţi elevi decât bănci în sălile de curs, tocmai pentru că toată lumea ştie că respectivii nu trec pe la şcoală. Mai mult, în anumite intervale orare, în orarul şcolii sunt mai multe ore decât săli de curs existente, tot pentru că se ştie că unii profesori nu îşi ţin orele sau cumulează două clase într-una. Toate aceste aspecte sunt uşor de verificat, dar probabil că tocmai de aceea nimeni nu doreşte să înceapă o anchetă la Grupul Şcolar din Turceni.

Vizualizări: 125

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: