Federaţiile din CEO, opinii diferite în privinţa CCM

Liderii sindicali din CE Oltenia nu au acelaşi punct de vedere când vine vorba de Contractul Colectiv de Muncă (CCM). Sindicaliştii Federaţiei Univers cred că ar fi oportună prelungirea actualului document cu un an, iar cei de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) exclud vehement această variantă, spunând că cel mai bine să aibă loc negocieri pentru încheierea unui nou CCM. Fiecare dintre liderii sindicali a venit şi cu argumente.

Adrian Marciuc, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Univers, a propus în ultima şedinţă cu administraţia prelungirea cu un an a CCM, document care expiră la finele lunii martie 2017. Marciuc crede că o negociere a contractului ar putea conduce chiar la o diminuare a drepturilor salariaţilor, dată fiind situaţia financiară a companiei. "Eu aș fi de acord dacă ar rămâne toate drepturile măcar la fel. Și eu vreau să fie modificat, dar la ce se arată, să nu se modifice în jos, asta e problema. Dacă nu vine fondul de salarii ce o să facem?", a declarat sindicalistul Adrian Marciuc.
Sindicaliştii din Federația Energetica și Petrom par să fie de acord cu această variantă. "Cele trei federaţii, cu excepţia FNME, am propus prelungirea Contractului Colectiv, sub forma care este acum. Mai rămâne să mai discutăm, iar din punctul de vedere al nostru suntem uşor vulnerabili în perioada aceasta şi am zis că pentru noi ar fi foarte bine să mergem pe actualul contract. Faptul că am putea rămâne fără contract o perioadă, de 2-3 luni, la Husnicioara, e o vulnerabilitate", a explicat Paul Constantinescu, sindicalist al Federaţiei Energetica şi lider sindical la UMC Husnicioara.
Cei de la FNME se opun prelungirii actualului CCM. Au și ei motivele lor. "FNME nu este de acord. Pentru că în momentul de faţă există foarte multe discriminări între salariaţi şi nu suntem de acord cu discriminările care au fost forţate cu acorduri, care s-au perpetuat în acești doi ani. Adică sporuri diferite, unii au, alţii n-au, diferenţieri extraordinar de mari pe clase. În FNME sunt cele mai bune cariere şi culmea este că cele mai bune cariere au salarii mici. Trebuie să stăm la masă și să discutăm concret", a explicat Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME.
Cel mai probabil discuţiile pe această temă vor avea loc undeva la mijlocul lunii ianuarie, anul viitor, după ce va fi proiectat și un buget al companiei pe 2017. Pârvulescu crede că, dacă toate federațiile vor vorbi pe aceeași limbă la masa negocierilor, salariații nu vor avea de pierdut. "Sper să le fi venit mintea la toți, chiar dacă la unii nu are ce să le vină. Trebuie să vorbim pe aceeași limbă și să respectăm salariații", a mai spus liderul FNME.

Vizualizări: 4,658

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: