Fenomen bizar în Dominicană, unele fete devin băieţi la 12 ani

Un fenomen bizar dar care a fost explicat deja de specialişti se petrece în anumite zone din Republica Dominicană. O parte dintre fete devin băieţi după vârsta de 12 ani, din acest motiv unii băieţi având nume de fete chiar şi după ce devin majori.

Pubertatea este o perioadă incomodă pentru copii, dar sunt zone din lume unde este chiar ciudată. Băieții dintr-un sat din Republica Dominicană nu au habar că sunt băieți până pe la 12 ani. Această situaţie este destul de rară și este cauzată de o deficiență a unei enzime.

Salinas este satul din Republica Dominicană unde copiii pot să-și schimbe sexul când ating adolescența. Cazul bizar afectează puțin peste 1% dintre băieți iar regiunea a primit numele de „Guevedoce”, care înseamnă „organ masculin la 12 ani”. S-ar părea că acești adolescenți sunt mai întâi femei, iar mai apoi bărbați, asta pentru că sunt complet feminini la naștere și sunt crescuți ca fetițe. „Când se nasc, arată ca fetele. Nu au testicule și dau impresia de vagin”, au explicat medicii pentru un  reporter The Telegraph. Abia atunci când se apropie de pubertate, organele masculine cresc şi fetele devin băieţi. Când pubertatea se instalează, adolescenții sunt crescuți ca bărbați şi, în afară de faptul că organele sunt ușor subdimensionate, totul funcționează.  

Specialiştii explică faptul că copiii „Guevedoces” posedă cromozomul Y și au organe interne masculine, însă, din exterior, ei par a fi de gen feminin la naștere și sunt crescuți drept fete. Cum la prima vedere acești băieți dau impresia că sunt fete, și numele pe care le primesc sunt feminine. Odată ce se instalează masculinitatea, unii își schimbă numele, însă alții trăiesc toată viața cu numele primit la naștere.

Situaţia bizară a mai fost semnalată și în Turcia sau Noua Guinee. Descoperirea copiilor Guevedoce a fost făcută de Julianne Imperato, endocrinolog de la Universitatea Cornell din SUA, care a călătorit în Republica Dominicană. Medicul colegii ei au constatat că o deficiență a enzimei 5-a-reductază a fost responsabilă pentru condiția rară a acestor adolescenți. Fără această enzimă, organismul nu creează hormonul sexual de sex masculin dihidrotestosteron (DHT) și împiedică dezvoltarea organelor sexuale masculine. Asta până când începe pubertatea şi când cresc  nivelurile de testosteron iar fetiţa devine treptat băiat.

Vizualizări: 1,434

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: