Fermier din Gorj: Dacă n-ar fi arabii, ar muri oieritul din România

"Dacă n-ar fi arabii, ar muri cât de curând oieritul în România"! E concluzia amară a unui fermier din Gorj. Nicu Vaidianu mărturisește că oieritul nu mai e o afacere profitabilă ca pe vremuri. Familia sa crește oi de multe generații, dar misiunea devine tot mai grea. 

Nicu Vaidianu are grijă de circa o mie de oi. Paștele nu i-a mai adus profit ca altădată și oile nu mai sunt o afacere. Câștigul vine mai mult de pe piața externă. 

"Ce nu vindem de Paște, dăm la arabi. Sunt serioși, prețul e bun și nu e atât de muncă. Așa am făcut în fiecare an. Vă spun sincer că dacă nu ar fi arabii să ne cumpere mieii, oieritul din România ar muri cât de curând, ar dispărea. Nu ai cum să te descurci. Nu mai e o afacere să ai oi", a spus fermierul. 

Lâna e o altă problemă fără soluție pentru fermierii gorjeni și nu numai. Nu au cui s-o vândă, nu o caută nimeni și dacă se găsește cineva o vrea la preț de nimic. "Noi am plătit 7000 de lei sa tundem oile. Toată lâna o țin grămadă că nu am cui s-o dau. A venit cineva să o cumpere cu 100 de lei. Vă dați seama ce bătaie de joc am ajuns?! Atât s-a discutat de lâna asta, atât s-a promis, dar degeaba. Pe vremuri, se vindea, se făcea profit bun cu lâna, ne ajungea să luăm furaje la oi. Acum nu poți face nimic cu ea. Nici să-i dai foc nu poți, că nu mai avem voie", a mai spus fermierul.

Vizualizări: 2,080

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: