Reguli pentru butășirea reușită a mușcatelor

Mușcatele sunt florile care nu lipsesc din gospodăriile românilor, fiind îndrăgite și mereu înmulțite. Există câteva reguli importante, care trebuie respectate pentru a obține butași sănătoși și puternici de mușcate toamna. 


Butașii recoltați toamna trebuie să fie mai groși, mai scurți și să prezinte o tijă florală fiind potriviți atât butașii de pe tufele tinere, cât și de pe cele bătrâne.

Tăiați butașii cu ajutorul unui foarfece ascuțit și decontaminat. Când realizați acest lucru, asigurați-vă că butașul prezintă un mugure de creștere în partea sa inferioară, de la nivelul căruia vor crește rădăcinile iar din ceilalți muguri de creștere se dezvoltă ramurile laterale, pe care trebuie să le rupeți de pe butași, dezgolind mugurii în acest fel. Apoi îndepărtați tija florală și frunzele inferioare de pe fiecare butaș, lăsând doar 3-4 frunze în vârful lui.

Solul trebuie să fie sărac și ușor. Pregătiți-l din sol de grădină și nisip, în proporție de 3:1 sau 1:1. A doua variantă este mai bună pentru că asigură nutrienții necesari butașilor până la plantarea lor definitivă. 

De asemenea, adăugați neapărat cenușă de lemn în substrat, o lingură la 1 litru sau un pahar la o găleată de pământ combinat cu nisip.


Înainte de plantare scufundați baza fiecărui butaș în cenușă de lemn. 

Irigarea butașilor plantați trebuie să fie moderată. După ce ei vor crește puțin, începeți să-i udați din partea inferioară, adică turnați apa în farfurioare sau pe tava, pe care se află păhăruțele.

Butașii trebuie să se înrădăcineze într-un loc cald (temperatura optimă este 25°C) în primele 2 săptămâni. Dacă temperatura din încăpere este mai mică decât 23°C, încălziți cu ceva partea inferioară a tăvii, pe care se află butașii sau așezați o sursă de căldură în apropierea lor.

Vizualizări: 2,555

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: