Fiță de Obreja: Cai decorativi la porțile caselor romilor. Ce spun despre caii lăsați pe stradă!

Romii din Obreja au făcut o pasiune pentru cai. Aproape la fiecare casă găsești câte o căruță, mulți dintre locuitorii acestui cartier ocupându-se de comerțul cu haine vechi. Pasiunea romilor pentru cai reiese și din decorațiunile pe care le-au montat la case. În unele gospodării pot fi zărite trăsuri, iar la alte, și nu puține, au fost aplicați cai decorativi pe porți.

În urma scandalului cailor lăsaţi liberi pe străzile din Târgu Jiu, Poliția Locală și inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Gorj au efectuat vineri o campanie de informare în rândul cetățenilor din acest cartier cu privire la obligațiile pe care le au ca proprietari de animale de talie mare. În faţa autorităţilor, romii s-au jurat că îşi țin caii în curte și că nu îi lasă nesupravegheaţi pe străzi.

Nu şi-au microcipat caii

Ion Căldăraru este unul dintre localnicii din cartierul Obreja care deține cai. Acesta spune că a făcut o pasiune pentru cabaline, lucru destul de evident din decorațiunile pe care și le-a montat la porțile de acces în gospodărie. Are doi cai în ograda sa pe care a recunoscut că nu i-a microcipat. „E foarte adevărat, e un hobby și cu asta ne ocupăm. Ne luăm măsurile de siguranță, nu îi las liberi, nesupravegheați. Nu i-am microcipat până acum pentru că sunt mici, sunt fătate la mine în curte, din rasă moran (n.red. muran), cai speciali. Nu vrem să creeze probleme conducătorilor auto sau să avem probleme. Am mai văzut și eu cai pe străzi, dar nu pentru că i-au neglijat, au scăpat din pripon. Nu intenționat au făcut oamenii”, a spus a spus Ion Căldăraru.

Și Constantin Vasile de pe strada Mihail Kogălniceanu are un cal, pe care l-a microcipat, dar pentru care nu deține și pașaport. L-a cumpărat de la un proprietar din Hațeg cu 2.500 de lei. Bărbatul spune că a investit mulți bani în căruțele pe care le are. „Niciodată nu l-am lăsat liber pe străzi, îl avem aici, în curte, niciodată nu l-am scos afară. Iapa nu a ieșit. Mergem, îi tăiem iarbă, o ținem acasă, nu avem probleme. Are cip, nu am treabă cu nimeni. Cu calul mai mergem și noi cu Coleus-ul, cu haine, mai aducem și noi câte o căruță de piatră să facem și noi câte ceva la casă. Avem număr pe căruțe, avem frâne, tot ce ne trebuie. Căruța din spate e mai scumpă ca o mașină, am dat 600 de euro pe ea, are frâne pe saboți, pot să umblu cu ea oriunde”, a declarat Constantin Vasile.

Campanie în comunitățile de romi 

Polițiștii locali şi inspectorii DSV Gorj au mers vineri prin mai multe cartiere din oraș, în comunitățile de romi, pentru a-i informa pe proprietarii de cabaline despre obligațiile pe care le au și sancțiunile pe care le pot primi dacă nu au grijă ca animalele să nu ajungă pe străzi, asta după ce în ultima vreme numeroși cai au fost zăriți pe șoselele din Târgu Jiu. Acțiunea fusese planificată cu o zi înainte și se cunoștea cu exactitate la ce proprietari vor merge autoritățile. Numai că cei vizați nu au ținut cont de solicitarea autorităților și au plecat de acasă cu tot cu cai.

Ion Iliuță, reprezentant al DSV Gorj, s-a arătat indignat de faptul că proprietarii trecuți pe listă nu și-au respectat angajamentul să țină acasă animalele. „Este o acțiune concertată pentru că noi, de-a lungul anilor, am mai făcut acțiuni, dar acum, cu sprijinul primăriei, împreună cu Poliția Locală, participăm din curte în curte, să-i informăm pe proprietarii de cabaline despre acțiunile sanitar-veterinare pe care trebuie să le facem noi, ca instituție, și obligația proprietarului, să nu lase animalul neînsoțit”, a declarat Ion Iliuță, reprezentantul DSV Gorj.

Galerie foto





Vizualizări: 1,349

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: