S-au copt cireşele la Târgu Jiu

Poate părea greu de crezut, dar primele cireșe de mai, așa cum mai sunt numite, au început să se coacă și la Târgu Jiu, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute de la sfârșitul lunii aprilie. La doar o săptămână de la gerul care a terminat mare parte din producția de struguri și fructe din acest an, proprietarul unor astfel de cireși se poate mândri cu fructele care dau în pârg.

Temperaturile de peste 25 de grade Celsius din această săptămână au ajutat la procesul de coacere, proprietarul cireșilor care au trecut cu bine de gerul finalului de aprilie fiind Grigore Richter, șeful filialei județene a Crucii Roșii. Acesta are acasă o livadă cu mai multe specii de pomi și, dintre toate, cireșii de mai au scăpat cel mai puțin vătămați după temperaturile negative de luna trecută. „Cireșii aceștia sunt în mijlocul livezii și, din fericire, cred că au fost protejați de ceilalți pomi de pe aici. Nucii sunt complet terminați, ca și vișinii ori cireșii la care fructele se coc în iunie. La astea de mai roadele erau destul de mari și cred că de asta nici gerul nu le-a afectat. Oricum, le urmăresc modul de coacere de câțiva ani și vreau să vă spun că anul trecut de abia pe 8 mai au dat în pârg. Acum cred că încă din prima sau a doua zi a lunii au început să se coacă pentru că cele aflate pe vârful pomului sunt deja spre negru, nu mai sunt roșii”, a spus Grigore Richter. Acesta a postat și o fotografie cu fructele coapte pe contul său de Facebook, stârnind pofte prietenilor pe care îi are în rețeaua de socializare. „Oricine dorește poate să vină să guste, în special copiii, pentru că de asta îi am în grădină. I-am pus pentru fiul meu, dar știu că în special copiii vor să mănânce și decât să sară gardul pot să îmi ceară și îi servesc cu mare drag”, a mai spus proprietarul cireșelor care sunt numai bune de mâncat.

Recolta de la Turcineşti, distrusă de frig

Cea mai mare plantație de cireși din județul Gorj se află însă la Turcinești, aici frigul distrugând o parte din recolta așteptată pentru luna iunie. Oamenii au făcut focul prin plantații atunci când a venit gerul, dar chiar și așa nu au putut să combată efectele generate de temperaturile scăzute. Primarul localității, Dumitru Modrea, spune că la începutul lunii viitoare, de Rusalii, va organiza o nouă ediție a festivalului dedicat cireșelor de Turcinești, el sperând ca localnicii să aibă până atunci suficientă producție pentru a vinde la piață fructe proaspete.

Vizualizări: 6,614

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: