Florile și prăjiturile, la mare căutare de Sfântul Andrei. Ciolanul este vedeta de 1 Decembrie

Piețele din Târgu Jiu au fost neîncăpătoare de Sf. Andrei, încă de cum s-a crăpat de ziuă. Cofetăriile și florăriile abia au făcut față comenzilor, mai ales că astăzi românii trebuie să facă și cadouri. Cele mai căutate au fost surprizele dulci și colorate.

”Facem un tort cu numele ei, iar mai apoi îl transmitem lor la București. Este ziua fiicei mele și petrecem așa cum se cuvine”, spune un târgujian.

Cofetarii au primit deja comenzi de acum câteva zile, la mare căutare fiind torturile. ”Oamenii au început deja să plaseze comenzi pentru Sfântul Andrei și pentru 1 Decembrie. În această perioadă, avem foarte multe comenzi de torturi, prăjituri. Prețurile au mai crescut, dar și comenzile. Este o perioadă bună pentru noi.  Preferatele românilor au rămas prăjiturile tradiționale. Amandina, diplomatul, prăjiturile cu foarte multă frișcă, cu fructe, fructe de pădure”, spune Bianca Ștefănescu, proprietar cofetărie.

Și florarii lucrează la foc continuu, semn că floarea rămâne simbolul iubirii nemărginite. ”Realizăm un aranjament pentru Andreea, este Sfântul Andrei și se oferă flori, cu ocazie fiecărei zile onomastice. Aici merge pe culori calde: roz, lila”, a spus Andreea Chivu, administrator florărie.

Prețurile au crescut și la flori, însă florarii spun că chiar și așa oamenii vin și cumpără. ”Prețurile diferă. Poate un buchet simplu pleacă de la 10, 20 sau 30 de lei, dar și mai mult în funcție de dorința clientului. Cât dorește să ofere pentru un aranjament sau buchet de flori”, mai spune Andreea.

Chiar dacă prețurile au mai crescut, oamenii nu renunță la vestita fasole cu ciolan pentru masa de 1 Decembrie. Unii au fost nevoiți să mai taie de pe lista de cumpărături anumite produse.

”A mai fost nevoie să mai facem economie. Luăm carne mai puțină(...)Fasole, ciolan? Asta e la ordinea zilei, vorba aia, asta e tradiția la noi la români(...)Avem un cozonac care nu lipsește și ciolanul cu fasole. Față de anul trecut, cum sunt prețurile? Au crescut, au crescut, iar salariile și pensiile rămân pe loc”, au mai spus câțiva cetățeni.

De exemplu, prețul unui ciolan afumat se apropie ușor de 20 de lei, iar o pungă de fasole poate ajunge chiar și la 10 lei. Dacă mai punem câteva murături sau un desert, prețul unui coș minim de cumpărături depășește 50 de lei, doar pentru o singură persoană.

Vizualizări: 641

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: