Florin Cîțu critică posibila majorare a TVA: „Este o campanie masivă bine plătită și coordonată”

Fostul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, reacționează dur la discuțiile tot mai frecvente din spațiul public privind o posibilă majorare a TVA de la 19% la 24%. Într-o postare recentă pe rețelele sociale, Cîțu acuză existența unei campanii organizate care pregătește opinia publică pentru această decizie fiscală.

„Au început să apară opiniile de susținere pentru o creștere a TVA de la 19% la 24%. Întâi apar economiștii care lucrează pentru instituțiile statului. După care apar câțiva ‘antreprenori’. Urmează opinii de la BNR, Consiliul Fiscal etc. TOATE vor susține ‘cu argumente’ că doar o creștere de TVA (ca să nu crească alte taxe, răul cel mai mic) ne poate salva acum”, a scris Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului premier, întreaga campanie are două direcții de comunicare: ideea că nu există alternative și că majorarea TVA este cea mai simplă variantă. Acesta consideră însă că o astfel de măsură nu trece „testul realității economice”.

Florin Cîțu oferă o serie de argumente împotriva creșterii TVA:

- Impact negativ asupra redresării economice: „Revenirea economiei durează mai mult și este mai dureroasă. Vezi revenirea după creșterea taxelor în 2010 și revenirea economiei în 2021 după reducerea taxelor.”

- Studii internaționale: „Există munți de studii care arată că reducerea deficitului prin creșterea taxelor duce la recesiune. Studiile sunt făcute pe țările din OECD.”

- Context economic nefavorabil: „Creșterea TVA ar putea să fie o soluție temporară doar atunci când economia crește peste potențial. Astăzi economia crește cu mult sub potențial și estimările BNR arată că o să rămână acolo mult timp.”

- reducerea cheltuielilor, alternativă mai eficientă: „Tot studiile arată că reducerea cheltuielilor are un impact negativ mai mic asupra dinamicii PIB. Am putea evita recesiunea.”


Cîțu respinge ideea că această dezbatere are doar un caracter ideologic și insistă pe experiențele economice concrete ale României din ultimele decenii.

„Aici nu este vorba doar despre ideologii. Intervenționism versus liberalism. Este vorba despre cum am învățat noi că funcționează economia României uitându-ne la experiența ultimilor 35 de ani.”
În final, fostul ministru subliniază că România poate reduce deficitul bugetar fără să crească taxele, ba chiar susține că o scădere a acestora ar putea merge mână în mână cu echilibrarea bugetară.

„Vă garantez că România poate să reducă deficitul bugetar FĂRĂ SĂ CREASCĂ TAXE. Din contra, putem să reducem taxele și deficitul.”

Vizualizări: 702

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: