Folcloriştii din Ucraina au întârziat din cauza războiului

Grupul de folclorişti din Ucraina a lipsit de la festivitatea de deschidere a Festivalului Internaţional de Folclor de la Târgu Jiu. Din cauza conflictului armat din ţara lor, ucrainenii au fost ţinuţi mai multe ore în vamă. Mai mult, era cât pe ce să nu ajungă, din cauză că tinerii de peste 18 ani sunt încorporaţi.

Ansambluri din 8 ţări: Algeria, Bulgaria, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Ucraina şi România, au participat la o paradă a portului tradiţional, la festivalul internaţional de folclor de la Târgu Jiu, ajuns la a XII-a ediţie.

În prima seară a festivalului, pe scenă nu au urcat reprezentanţii Ucrainei, ajunşi cu întârziere de aproape o zi. Liderul grupului a explicat că în această perioadă, tinerii ucraineni sunt înrolaţi în armată. Părinţii lor s-au opus înrolării, altfel aceştia ar fi trebuit să înlocuiască deja portul tradiţional cu uniforma militară. Gheorghe Porumbel, director al festivalului, susţine că a avut mari emoţii, pentru că două zile nu a putut lua legătura cu cei din Ucraina.

Noutatea festivalului de folclor din acest an este participarea unui ansamblu dintr-o republică africană, Algeria. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că este un lucru bun pentru iubitorii de folclor, faptul că acest festival rezistă în timp. “O noutate şi dacă vreţi o pată de culoare este delegaţia Algeriei, iată un stat african care vine şi evoluează pe scena de la Târgu Jiu. La fiecare ediţie am încercat să venim cu ceva nou, care să atragă publicul”, a spus Ciprian Florescu. La rândul lui, primarul Florin Cârciumaru şi-a exprimat speranţa că va fi cea mai reuşită ediţie a festivalului de până acum.

Vizualizări: 152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: