Giorgi: M-a surprins solicitarea Consiliului de Supraveghere al CEO

CE Oltenia a cerut un plan de restructurare a Minprest Serv Rovinari, însă conducerea unităţii prestatoare de servicii pentru complex a prezentat un plan de eficientizare şi reorganizare. Directorul Gabriel Giorgi spune că a înaintat administraţiei CE Oltenia un plan în care a cuprins mai multe scenarii posibile şi că rămâne la latitudinea acţionarului majoritar ce se va întâmpla de aici înainte. Giorgi a explicat că totul depinde de buget, care va fi influenţat şi de creşterea salariului minim pe economie, de la 1050 lei la 1250, aşa cum se preconizează că se va produce începând cu luna mai. În acest context, Minprest nu va putea păstra toţi salariaţii, dacă CE Oltenia nu va creşte bugetul alocat. Unitatea nu şi-ar permite să ţină toţi salariaţii fără bugetul necesar, a spus Giorgi, pentru că în acest caz unitatea ar însemna să iasă pe pierdere.

Reporter: Este adevărat că CE Oltenia v-a solicitat un plan de restructurare a activităţii?

Gabriel Giorgi: Într-adevăr, în cursul lunii ianuarie am primit o adresă de la CE Oltenia prin care ni s-a adus la cunoştinţă faptul că planul trebuie înaintat până la 1 februarie către CE Oltenia, urmând ca cei de la complex să-l aducă la cunoştinţa Consiliului de Supraveghere până la data de 15 februarie. Am rămas surprins de solicitarea Consiliului de Supraveghere, în condiţiile în care Minprest a încheiat activitatea pe profit an de an, începând cu 2012. Totodată, înţeleg constrângerea la care trebuie să facă faţă CE Oltenia, în speţă scăderea costurilor de producţie, fapt pentru care noi am şi dat curs acestei solicitări şi am făcut un plan de eficientizare şi reorganizare, i-am zis noi, care a fost înaintat către CE Oltenia.

Rep.: Ce prevede acest plan?

G.G.: Acest plan a fost structurat în 2 capitole mari. Într-un capitol s-a făcut o analiză diagnostic a activităţii Minprest de-a lungul timpului din care reiese clar că activitatea societăţii a fost eficientizată, dar şi că CE Oltenia se poate folosi de Minprest pentru a-şi atinge scopurile, în speţă scăderea costurilor de producţie. Al doilea capitol a fost structurat în nişte scenarii care ar putea afecta pozitiv sau negativ activitatea Minprest. Am luat în calcul menţinerea bugetului actual alocat către Minprest coroborat cu creşterea salariului minim pe economie, asta ar însemna să facem noi faţă la anumite constrângeri. Şi de aici, dacă creşte salariul minim pe economie şi se păstrează actualul buget, automat ar trebui să reducem structura de personal cu 100 de persoane. Un alt scenariu este acela ca CE Oltenia să reducă bugetul alocat către Minprest, aici ar însemna şi mai multe persoane care o să plece acasă. Poate consideră oportună creşterea bugetului ca să păstrăm actuala structură de personal în sensul că o să suplimenteze bugetul. Am mai luat în calcul şi ce ar însemna externalizarea serviciului de pompieri către Minprest. La datele care le avem noi asta ar însemna o creştere a profitului spre 60.000 lei pentru Minprest şi o reducere a cheltuielilor pentru CEO cu 2.5 milioane lei pe an.

Rep.: Aţi depus acest plan, ce se va întâmpla de aici înainte? 

G.G.: Noi ne-am încadrat în termenul care a fost trasat de acţionarul majoritar, decizia va rămâne la Consiliul de Supraveghere şi, implicit, la CE Oltenia. Dumnealor, probabil, ori l-au prezentat, ori o să-l prezinte în următoarea perioadă. Nu ştiu ce s-a întâmplat mai departe.

Rep.: În cazul în care s-ar pune problema unor disponibilizări la Minprest, ce categorie de personal va fi vizată în primul rând?       

G.G.: Vă daţi seama că primii afectaţi sunt cei care sunt pe perioadă determinată. Totodată, noi deja căutăm, suntem în discuţii cu alţi beneficiari, dar nu putem găsi servicii aşa uşor pentru sute de oameni. Sunt circa 400 de persoane angajate pe perioadă determinată cărora le expiră contractul în data de 29 februarie. Se vor prelungi contractele strict pe perioada în care vom fi siguri că serviciile vor acoperi contractele respective. Celor care le expiră luna aceasta contractele le vom prelungi până la data de 31 martie.

Vizualizări: 1,243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: