Gorj: Aparat modern pentru stabilirea rapidă a alcoolemiei

Un aparat modern pentru stabilirea alcoolemiei din sânge va fi achiziţionat de Serviciul de Medicină Legală Gorj, metoda de până acum fiind una învechită. Un raport pe anul 2016 al Institutului de Medicină Legală arată că mai bine de jumătate din Serviciile de Medicină Legală din ţară nu sunt dotate corespunzător, au lipsă de personal şi nu pot face nici măcar analize simple pentru stabilirea grupei de sânge. Ca exemplu negativ este dat şi Serviciul de Medicină Legală din Gorj. Cei de aici se apără şi spun că ei sunt subordonaţi Craiovei şi că la Târgu Jiu nu se face nicio analiză de acest gen, aşa că dotările nu şi-ar găsi justificarea.

Treisprezece Servicii de Medicină Legală nu au laborator de anatomie patologică, printre care şi Gorjul, iar 16 unităţi nu pot face nici cea mai simplă investigaţie serologică (grupă de sânge), judeţul nostru fiind şi aici pe listă. Celor de la Serviciul de Medicină Legală Gorj nu li se pare nimic anormal. „La noi nu se recoltează grupe de sânge, absolut totul se face la Craiova, căci ei sunt arondaţi Craiovei. Foarte rar se recoltează probe de sânge, doar pentru crime. Mai nou, nu se mai recoltează grupa de sânge, ci doar ADN, care se trimite strict în laboratoare care prelucrează ADN-ul. Nu avem laborator de anatomie patologică pentru că nu se lucrează nimic la noi, totul se trimite la Craiova”, a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Aparat pentru stabilirea alcoolemiei

Ceea ce este obligat Serviciul de Medicină Legală să aibă la Gorj este un aparat pentru o determinare rapidă a alcoolemiei din sânge, aparat care ar urma să ajungă în toamnă, achiziţia fiind extrem de costisitoare. „Este o prevedere legală care spune că la Serviciile de Medicină Legală trebuie să fie nişte aparate care se numesc gazcromatografe, fac analizele mult mai repede. Noi suntem în procedură de achiziţie. Până în momentul acesta, doar trei spitale din ţară au cumpărat. O să cumpărăm şi noi, suntem în procedură de achiziţie, până în toamnă o să-l avem şi noi. E foarte scump, peste 300.000 de lei. Este un aparat pentru determinarea nivelului de alcool în sânge, o determinare rapidă”, a mai spus Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Vizualizări: 2,698

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: