Gorj: Iohannis, votat la oraș. Dăncilă, preferată la sat

Președintele Klaus Iohannis a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale, dar nu a reușit să se impună în Gorj, un bastion încă roșu.

În orașe, Iohannis a fost preferat de 30,47% dintre alegători, reușind să o surclaseze pe Viorica Dăncilă în Târgu Jiu (la aproape 700 de voturi) Rovinari și Novaci.

Din satele Gorjului, candidatul susținut de PNL a primit 29,71% din sufragii, impunându-se în câteva comune cu primari PSD, cum ar fi Baia de Fier, la o diferență de cinci voturi, Mătăsari, Bumbești-Pițic sau Săcelu. Ce-i drept, a și pierdut voturi importante în 14 din cele 20 de primării conduse de liberali, în aceste localități ieșind pe primul loc Viorica Dăncilă.

Și candidații Theodor Paleologu, Dan Barna și Mircea Diaconu au reușit să adune mai multe voturi din mediul urban.

În schimb, șefa PSD a primit cele mai multe voturi de la alegătorii din mediul rural, 42,52%, în timp ce din urban a strâns 31,62% din sufragii, reușind astfel să câștige alegerile în Gorj cu un scor de peste 37%.

O situație inedită se înregistrează însă în comuna Bîlteni. Aici, Iohannis și Dăncilă au obținut același număr de voturi, respectiv 803. Președintele țării a câștigat în secțiile din satele Bîlteni, Moi și Vlăduleni, în vreme ce candidata PSD s-a impus la Peșteana Jiu și Cocoreni. Primăria este condusă de către liberalul Vasile Vlăduleanu.

Vizualizări: 1,217

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: