Gorj: Nu au dispărut sobele din clase

Deși suntem în secolul XXI, multe școli din țară par să fi rămas blocate în timp din punct de vedere al investițiilor. Temperaturile scăzute din ultima perioadă au făcut ca multe unități de învățământ să pornească centralele, în timp ce în altele încă se mai face focul în sobă.

Multe unități școlare nu au scăpat de soba de teracotă din sălile de clasă. Se întâmplă și în Gorj la o grădiniță din localitatea Leurda ce aparține de municipiul Motru. Cea care se ocupă în a face focul în sobă pleacă de acasă de la ora 5:30 dimineața, tocmai pentru ca cei aproximativ 20 de copii să nu stea în frig.

”Dintr-o magazie iau lemnele. Merg cu ele acolo în grădiniță și le bag în sobă. Nu le las acolo. La ora 5 eu sunt aici. Programul începe la 6, mă apuc de foc, de tot”, a spus Ioana Dragomir, îngrijitor grădiniță.

Fiind foarte veche, soba mai scoate fum. Cei care-i țin de urât sunt cei doi copii ai ei, fiind preșcolari la aceeași unitatea de învățământ.

”Lăsăm un pic geamul deschis. După ce se face puțin cald îl închid. Este soba mai veche și mai iese puțin fum. Stau cu ei aici, amândoi îmi țin de urât. Ce să facem, asta e”, mai spune Ioana.

Părinții spun că ar fi necesară o centrală termică, astfel cei mici vor sta în condiții mai bune. ”Ar fi bună, da. Ar fi bună pentru copii că este frig, lemnele sunt cam scumpe. Nu ar mai fi fum. Este mai igienic cu o centrală că nu se face fum, praf când se scoate cenușa(...) Categoric este alt confort pentru copii. Este bine și acum, dar pe gaze este cu totul și cu totul altceva”, au declarat câțiva părinți.

Primarul promite că, de anul viitor, unitatea școlară va fi dotată cu centrală termică.  ”Este clar că nu cel mai normal mod la această dată și oră de a realiza încălzirea acestei locații, dar este bine că este încălzită. Nu avem alternativă la această dată. Lucrăm la extinderea rețelei de gaz. Continuăm și sper că la anul să ajungem și la această locație”, a spus Cosmin Morega, primarul din Motru.

Pompierii au anunțat și ei controale la toate unitățile de învățământ, iar în caz contrar vor fi acordate sancțiuni.  ”Inspectorii de prevenire din cadrul instituției noastre efectuează verificări în cadrul unităților școlare pentru a ne asigura că nu există riscuri în a se produce situații de urgență. Acolo unde s-a impus au fost aplicate sancțiuni”, transmite Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.

Astfel de situații se află mai multe unități școlare din județul Gorj, în care edilii încă nu au apucat să facă investiții.

Vizualizări: 1,261

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: