Gorjean prins sub viaductul prăbușit în Italia. Decesul, anunțat din greșeală

Doi români au fost identificaţi printre persoanele decedate în urma surpării unei porţiuni a unui viaduct al autostrăzii A10, în apropiere de Genova, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Una dintre victime este Marian Roşca, un şofer de 36 de ani din Curtişoara, judeţul Gorj. Inițial familia a fost anunțată că bărbatul a murit. Ulterior fratele lui a reușit să îl identifice într-un spital, grav rănit, în comă profundă de gradul IV.

Bărbatul muncește de mai mulţi ani în străinătate. Eroarea aparține, se pare, autorităților italiene.

Cel mai recent bilanţ arată că cel puţin 39 de oameni au murit, alţi 13 sunt răniţi în stare gravă, iar zece sunt daţi dispăruţi. O porţiune a unui viaduct al autostrăzii A10 s-a prăbuşit marţi lângă oraşul Genova, în nord-vestul Italiei, zeci de autovehicule căzând în gol sau peste case, de la o înălțime de peste 50 de metri. 

Potrivit pompierilor, podul Morandi s-a prăbuşit în jurul orei 12.00 (10.00 GMT), iar la faţa locului au fost trimise echipe de intervenţie. 

Autostrada A10 a fost construită în anii 1960. În 2016 au avut loc lucrări de consolidare a viaductului.

Prieteni şi foşti colegi ai lui Marian Roşca l-au plâns pe tânărul gorjean despre care aflaseră că este decedat. „Azi te sunam să îţi urez o zi frumoasă, dar acum nu îmi rămâne decât să plâng”, a scris un prieten. Ulterior, un lider politic local a anunțat că bărbatul nu a murit, fiind însă în stare foarte gravă.

“Marian Roșca este în viață! În comă, grav rănit, se află internat într-un spital din Italia acolo unde au fost transportate victimele prăbușirii viaductului Morandi. Fratele său este cel ce l-a căutat și identificat. Familia, în țară, a trecut prin momente cumplite... Eroarea vine din comunicatele oficiale din partea autorităților, în oarecare măsură scuzabile. Minunile se întâmplă și în prezent”, a scris Eftenie Popescu.

Primarul din Bumbeşti Jiu, Constantin Bobaru, a deplâns și el la un post de radio situația tânărului. „Din păcate mulţi tineri sunt nevoiţi să plece din ţară. Cunosc familia băiatului, sunt foarte trist”, a spus Bobaru.

Reprezentanţii MAE precizează că „eroarea a fost sesizată în cursul acestei zile, odată cu sosirea familiei care a constatat că trupul neinsufletit prezentat de autorităţile italiene pentru identificare nu era cel al cetăţeanului român în cauză”

„Autorităţile italiene vor efectua procedurile necesare pentru îndreptarea erorii şi a deciziei prin care a fost constatat şi declarat decesul cetăţeanului român. În acest scop, reprezentanţii echipei consulare mobile au efectuat mai multe demersuri pe lângă autorităţile locale. Echipa consulară mobilă din cadrul Consulatului general al României la Torino acordă asistenţă familiilor celor doi cetăţeni români. Reprezentanţii oficiului consular aflaţi la faţa locului îşi continuă activitatea de asistenţă şi menţin în permanenţă legătura atât cu autorităţile locale, cât şi cu unităţile medicale la care au fost transportate victimele”, potrivit sursei citate.

MAE adaugă că nu au fost finalizate operaţiunile de scoatere a tuturor persoanelor de sub dărâmături şi că având în vedere „complexitatea şi gravitatea situaţiei, există totodată dificultăţi majore în ceea ce priveşte identificarea exactă a tuturor victimelor şi stabilirii identităţii persoanelor afectate”.

Vizualizări: 64,649

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: