Grădini distruse de grindină. “În zece minute, s-a dus toată munca de-o vară! Un dezastru!”

Imagini dezolante în satul Bîrzeiu, din comuna gorjeană Berleşti. Grădini întregi au fost distruse de bucăţile mari de gheaţă care au căzut marţi seara. Grindina de mari dimensiuni a distrus totul în cale. Fructe, legume, viţă-de-vie şi grâu, toate sunt compromise. „În zece minute, s-a dus toată munca de-o vară”, ne-a spus, cu amărăciune, un localnic.

În mai multe localităţi din Gorj, furtuna a dus şi grindină. Cele mai mari pagube sunt, de departe, în comuna Berleşti. În două sate, Scurtu şi Bîrzeiu, au fost compromise aproape toate recoltele. Grădinile oamenilor încă erau acoperite cu gheaţă la ore bune de când s-a oprit grindina.

 

“A fost prăpăd. În nici zece minute, s-a dus totul. A fost mai întâi mai mică, apoi a căzut cât oul de câţă. A fost ceva îngrozitor. Eu nu am văzut aşa ceva de când sunt. Am 65 de ani şi aşa ceva n-a mai fost aici. Ne-a distrus tot. Până şi tabla de pe acoperiş are acum semne de la piatră. Atât de mare a fost”, ne-a spus un localnic.

 

„Toţi merii, prunii, perii, tot a scuturat. Adunăm fructele verzi, le dăm la porci. N-a mai rămas nimic în copaci. Şi frunzele sunt ciuruite. Nu mai vorbesc de grădini. Am muncit degeaba. Nu adunăm nimic. Fasolea, varza, vinetele, roşiile, toate sunt pe jos”, a spus o femeie din sat. „Aveam şi noi iarna asigurată cu legumele şi fructele din grădină. Acum e totul compromis. Totul e la pământ. Aşa vijelie n-am mai văzut”, a spus un alt localnic.

 

Din păcate, oamenii vor calcula pagubele şi vor rămâne aşa. Nu au avut culturile asigurate aşa că nici nu vor fi despăgubiţi.

Galerie foto




Vizualizări: 2,945

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: