Grădiniţe noi la Bustuchin şi Turburea

Primarii cu mai multe mandate la activ sunt în toi cu pregătirile pentru deschiderea noului an şcolar, deşi până atunci mai este ceva vreme. Primarul de la Bustuchin, Ion Ciocea, va inaugura în luna septembrie o grădiniţă nouă, construită la cele mai noi standarde europene. La Turburea, primarul Ion Bîrcă va redeschide în toamnă o grădiniţă închisă.

Construcţia din Bustuchin este una nouă, cu facilităţi care nu se regăsesc nici la grădiniţele din mediul urban, primarul fiind foarte mândru de ea. Lucrările sunt aproape finalizate, bugetul local al comunei urmând să suporte doar cheltuielile pentru amenajarea spaţiilor exterioare construcţiei. Cu beneficiari de la ajutorul social, primarul a realizat gardul care delimitează curtea grădiniţei şi a amenajat pentru copii inclusiv un teren de sport şi spaţiile de joacă. Construcţia în sine a fost realizată printr-un program finanţat de Banca Mondială. Asta poate explica şi calitatea deosebită a lucrărilor. Toaletele copiilor, adaptate pentru vârsta lor, nu mai sunt la wc-ul din fundul curţii, ci sunt chiar lângă sala în care stau la grădiniţă. Astfel, educatoarele nu îi mai pot scăpa pe cei mici din ochi. Mobilierul este şi el unul special pentru cei mici, iar spaţiile de joacă din curtea grădiniţei sunt suficiente pentru copii din sat.

Cu ajutorul celor care beneficiază de ajutor social a reuşit la Turburea şi Ion Bârcă să redeschidă o grădiniţă. Clădirea este reabilitată zilele acestea cu beneficiari ai ajutorului social care trebuie să presteze un anumit număr de ore în folosul comunităţii. Ion Bârcă spune că doreşte să lase în urma sa lucruri bine făcute, unităţile de învăţământ fiind o prioritate a sa. „Aşa se face că, duşi în eroare, desfiinţăm din reţeaua şcolară şcoala de la Şipot pentru că ni s-au spus că mai sunt dar şase elevi care frecventează. Am aflat acum însă că, de fapt, sunt 14 elevi, ceea ce face posibilă menţinerea şcolii. Eu sunt cel care vreau să fac, nu să dărâm. Aici, la Turburea de Sus, a fost o favorizare pentru cineva ca să îşi aducă soţia mai aproape de şcoală. Au renunţat la această clădire, dar avem 22 de cereri şi încă două dintr-un sat vecin pentru a veni copii aici la grădiniţă. Din această cauză o vom redeschide”, a explicat edilul.

Vizualizări: 410

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: