Sculpturile de pe malul Jiului, năpădite de buruieni

O nouă ediție a taberei de sculptură de la Târgu Jiu a început marți, 1 august. Aproape 100.000 de euro costă tabăra destul de contestată, câtă vreme operele realizate anul trecut zac abandonate pe malul Jiului.

 Atât de nemișcate au fost sculpturile de anul trecut încât pe una dintre ele au crescut inclusiv arbuști, nu doar buruieni. Problema amplasării acestora ar putea fi rezolvată în perioada următoare, cele mai multe urmând să fie transportate în parcul amenajat pe Insuliță, adică la câteva sute de metri distanță. Acolo vor ajunge și lucrările pe care anul acesta artiștii le creează în spațiul ce le-a fost pus la dispoziție la Bârsești. Municipalitatea are aici o clădire denumită „Centru Multifuncțional”, amplasată lângă cimitirul din zonă, iar artiștii au la dispoziție umbra generoasă a unui tei.

Șeful Centrului de Cultură „Constantin Brâncuși”, Doru Strâmbulescu, spune că toate lucrările vor ajunge pe Insuliță, întârzierile de până acum fiind puse pe seama lipsei unei comisii ce trebuia să funcționeze în cadrul Ministerului Culturii. „A durat cam mult pentru că, pe de-o parte, comisia pentru monumente din cadrul ministerului s-a întrunit cam târziu. Pe de altă parte au fost și costurile de întârziere pentru că chestiunea cu autorizațiile nu e tocmai simplă. După ce se primește avizul se fac pași în chestiunea amplasării lor, problema se va rezolva, vă garantez”, a menționat Strâmbulescu, cel care, la inaugurarea de luni a taberei, a reușit să îl invite la microfon pe „primarul Laurescu”. De fapt, primarul e tot Marcel Laurențiu Romanescu, dar lui Strâmbulescu i-a ieșit o încurcătură de cuvânt care a făcut pe toată lumea să zâmbească, inclusiv pe noul edil.

„Operele sunt ca tomberoanele. Printre blocuri”

Artistul Mihai Țopescu, participant la ediția din acest an a taberei de sculptură, cel care acum o lună a vopsit copacii dintr-o pădure pentru a preveni tăierea lor, spune că orașul are nevoie de o zonă în care să fie aduse toate sculpturile care sunt împrăștiate prin diverse zone. Astfel, autoritățile ar putea crea un nou pol de interes pentru turiști și nu i-ar mai obliga pe aceștia să le caute pe la diverse adrese, în cazul în care vor să le vadă.

„Împreună cu curatorul Vlad Ciobanu și cu oficialitățile municipiului ne-am gândit la un spațiu unde să adunăm toate lucrările care sunt împrăștiate prin Târgu Jiu. Sunt ca tomberoanele printre blocuri. O tabără de sculptură trebuie să aibă rol educațional și spiritual al momentului. Ele trebuie adunate toate într-un spațiu care să devină un spațiu cultural. Cred că în maxim un an acest spațiu va intra în circuitul orașului, alături de Ansamblul Brâncuși. E greu să le fixezi în niște spații care nu aparțin lucrărilor, adică printre blocuri, în intersecții, iar Comisia de la Ministerul Culturii nu a acceptat. Lucrările trebuie duse într-un spațiu clar delimitat. Va fi unul pe Insuliță și altul aici, unde se desfășoară actuala ediție”, a menționat Mihai Țopescu.

Galerie foto



Vizualizări: 324

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: