Grecii vor experimenta o nuntă gorjenească, la Turceni

Un grup de tineri din Grecia vor veni la Turceni, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a cunoaşte obiceiurile nunţii româneşti. Grecii vor învăţa să gătească mâncare tradiţională şi să danseze dansurile populare olteneşti. Gorjenii vor simula o nuntă tradiţională, după care vor experimenta cultura grecească. 
 Un număr de 32 tineri români şi greci vor experimenta tradiţiile nunţii conform obiceiurilor celor două ţări în cadrul proiectului „Nunta de Obicei în Europa”. Proiectul a fost iniţiat de Casa de Cultură Turceni împreună cu Asociaţia ”Euro-House Ţânţăreni” şi are ca scop promovarea obiceiurilor de nuntă din România şi Grecia. Începând cu data de 8 august, timp de 16 zile, tinerii vor cunoaşte şi vor simula tradiţiile de nuntă românească şi grecească. Ei vor petrece câte 8 zile în România şi în Grecia având posibilitatea de a învăţa, în cadrul a 3 zile de workshopuri, să gătească, să danseze şi să petreacă potrivit tradiţiilor ţării gazdă. Cele învăţate, în urma susţinerii workshopurilor, vor fi puse în practică prin participarea la o nuntă simulată. Cu acest prilej vor trebui să identifice principalele ritualuri ale nunţii şi să se integreze ca nuntaşi.
 Maria Magdalena Bobină, directorul Casei de Cultură Turceni a declarat: „Proiectul are ca obiectiv principal promovarea obiceiurilor de nuntă din cele două ţări participante, dorind ca tinerii implicaţi să cunoască şi să accepte diferenţele culturale existente între cele două popoare datorită regiunii, religiei sau a altor factori geografici ori culturali.” De asemenea, directorul Casei de Cultură Turceni a mai precizat: „În acest fel tinerii îşi vor însuşi valori morale precum: toleranţă, implicare, solidaritate şi vor conştientiza faptul că a conserva şi promova tradiţiile naţionale reprezintă cel mai bun mijloc de afirmare a propriei identităţi culturale şi sociale.” După schimbul de obiceiuri şi tradiţii dintre cele două ţări se va realiza un filmuleţ de scurt metraj cu principalele ritualuri de nuntă şi o expoziţie fotografică cu instrantanee de la cele două nunţi simulate.
 Maria Magdalena Bobină a menţionat: „ Sperăm ca acest proiect să constituie un model de bună practică pentru organizaţiile din domeniul culturii, iar numărul de proiecte care au ca scop promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor să crească, producând astfel o schimbare a mentalităţii tinerilor legată de patrimoniul cultural regional, naţional şi european.”


Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: