Grevă de două ore în toate spitalele. Joi – grevă generală!

Aproximativ 1600 de cadre medicale din spitalele din Gorj au fost ieri dimineaţă în grevă de avertisment. Medicii, asistenţii şi infirmierele s-au plâns din cauza salariilor şi a condiţiilor inadecvate în care sunt nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea. Timp de două ore bolnavii au fost nevoiţi să aştepte pe la uşile cabinetelor medicale. La Spitalul Judeţean Târgu Jiu, pacienţii s-au revoltat din cauza faptului că nu s-au respectat orele de programări. Sindicaliştii din sănătate ameninţă cu o grevă generală pe perioadă nelimitată.

Medicii, asistenţi şi infirmierele au venit ieri dimineaţă la serviciu, însă în intervalul 8.00-10.00 au fost în grevă de avertisment, timp în care s-a asigurat doar o treime din asistenţa medicală. Cadrele medicale sunt nemulţumite din cauza negocierilor eşuate cu ministrul Sănătăţii. Ba mai mult, se plâng din cauza salariilor de mizerie. „După 30 de activitate am un salariu de 1.400 de lei impozabil, am doi copii în şcoală şi un soţ bolnav. Lucrăm şi sâmbăta şi duminica, în schimburi. De multe ori, în tura de noapte suntem câte 2-3 asistente la aproximativ 80 de bolnavi. Le cerem pacienţilor să-şi cumpere medicamente. Nu este posibil să mai fim trataţi cu dispreţ de către guvernanţi”, a declarat o asistentă medicală din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu.

La rândul lor, medicii au încuiat cabinetele şi au ieşit pe holurile Policlinicii. Aceştia au confirmat spusele celor care contestă condiţiile precare din spitale. „Vrem să luăm atitudine toţi cei care lucrăm în sistemul sanitar, medici, asistenţi, infirmieri şi aşa mai departe. Sunt lucruri extrem de importante care trebuie rezolvate. Considerăm că e absolut necesar ca 6% din PIB să se aloce sănătăţii, posturile din sănătate să fie deblocate şi să fie asigurat necesarul de condiţii materiale şi necesarul de personal pentru a putea asigura o activitate de calitate. Este foarte important pentru noi să încheiem un contract colectiv de muncă în care să fie stipulate atât drepturi, cât şi obligaţii”, a declarat Mariana Gridan. În secţiile spitalului, personalul sanitar a purtat banderole albe, pe braţ, în semn de protest.   

Nervi întinşi la maxim pe holurile spitalelor

Chiar dacă pacienţii le-au dat dreptate cadrelor medicale, aşteptarea le-a întins nervii la maxim. Cei mai nemulţumiţi au fost bătrânii şi mămicile. „Au dreptate să protesteze, au salarii mici. Ar trebui să ieşim toţi în stradă. Noi pensionarii suntem de acord şi cu medicii şi cu profesorii. Gurvernanţii îşi bat joc de noi toţi. Ar trebui să se strângă câţiva şi să plece ei la Bucureşti, nu să închidă cabinetele medicale când au zeci de bolnavi la uşă”, a precizat un bătrân.

Printre sutele de persoane care au venit la spital pentru reţete şi tratament s-a aflat şi o femeie care lăsase acasă un copil imobilizat la pat. „Nu am fost primită la cabinetul medical. Ni s-a spus să aşteptăm până la ora 10.00. Nu sunt din Târgu Jiu şi am plecat de acasă de la ora 5.00 pentru că aveam programare la ora 8.00. Am acasă un copil de 16 ani, cu probleme, care stă la pat. Am venit să-i iau reţeta şi nu am ce face trebuie să aştept, copilul nu poate întrerupe tratamentul”, s-a revoltat mămica. Singurii care nu au fost afectaţi de greva cadrelor medicale au fost bolnavii internaţi în secţiile spitalelor, cărora nu li s-a întrerupt administrarea tratamentului.

Supăraţi şi pe medici, şi pe guvernanţi

Printre cei veniţi la spital cu probleme medicale s-a numărat şi un bătrân aflat într-un scaun cu rotile, soţia acestuia fiind extrem de supărată că a trebuit să aştepte finalizarea grevei pentru a ajunge la medicul la care avea programare. „Soţul meu este netransportabil, dar cu toate astea cei de la Comisia de Expertiză pentru gradele de handicap tot vor să-l vadă şi ne-au programat pentru azi. Am plătit maşină ca să-l aduc la spital şi aici văd că este grevă. Nu mi se pare deloc normal, dar nu am ce să fac, o să aştept să-şi termine doctorii greva şi sper ca măcar atunci să rezolv problema”, a precizat Ana Stângaciu, soţia bărbatului din scaunul cu rotile.

Greva de avertisment a afectat inclusiv casieria Policlinicii, aici mai multe persoane aşteptând sau plecând şi urmând să revină după ora 10.00 pentru a putea plăti anumite taxe sau consultaţii. „Nu se poate să vin de la Văgiuleşti, să fiu aici la 8 şi 5 minute, iar casieria să fie închisă. Dar ce, sunt medici sau asistente şi aici? Casieria trebuia să fie deschisă pentru că am să le dau bani, nu le iau. Depindem de chitanţele astea şi avem nevoie de ele. Îi înţeleg că fac protest, sunt de acord cu ei, dar să fi lăsat casieria şi să încaseze bani, că tot se vaită că nu sunt bani la sănătate”, a spus Georgeta Turturea, din Văgiuleşti.

Ameninţă cu greva generală

Sindicaliştii din sănătate pun la cale o grevă de amploare pe durată nelimitată. „Ministrul Sănătăţii şi-a dorit cu tot dinandinsul o grevă generală şi probabil va avea parte de ea, de joi încolo. Îşi va vedea visul cu ochi. Săptămâna trecută, am reluat negocierile însă până în momentul de faţă nu s-a concretizat nimic. Domnul ministru este arogant şi nu putem sta de vorbă cu dumnealui. Ar trebui demis pentru că nu face decât rău sistemului sanitar din România”, a declarat Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj. „Legea ne obligă să asigurăm o treime din activitate şi suntem atât de puţini încât nu am avut pe cine să scoatem din secţii ca să şi respectăm prevederea respectivă. Deficitul de personal este atât de mare nu doar la noi, ci şi în restul ţării, iar acesta este un motiv pentru a face grevă, o grevă pe care actualul ministrul al sănătăţii şi-a dorit-o cu tot dinadinsul şi la care probabil se va ajunge de joi încolo. Ne pare rău pentru că vedem cum vin oamenii din afară şi sunt nevoiţi să aştepte, dar protestul acesta este unul dorit de ministrul sănătăţii”, a precizat Popa.

Reprezentanţii Federaţiei Sanitas resping categoric ideea transformării spitalelor în SRL-uri, asociaţii şi fundaţii, motivând că acest lucru ar duce la o privatizare mascată a unităţilor sanitare. În ceea ce priveşte salarizarea personalului medical în funcţie de performanţă, propusă de minister într-un proiect-pilot, sindicaliştii cred că vor beneficia de bani în plus doar câteva sute de medici, peste 90% din personalul medical urmând să rămână cu salarizarea actuală.  

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: