Primul Crăciun fără tată pentru patru fraţi din Tismana. Să-i ajutăm!

Pandurul a pornit o campanie de ajutorare a copiilor care cred că Moş Crăciun nu va ajunge la ei în acest an. Sunt copii necăjiţi, care nu îşi doresc mai mult decât o ciocolată şi o jucărie. La Tismana am găsit patru fraţi, care acum o lună au rămas fără tată. Deşi sunt mici, mama îi lasă singuri în casă atunci când pleacă la muncă în sat. Are cai şi căruţă, aşa că merge să ajute localnicii să îşi ducă lemnele în curte. „Când era tatăl lor, nu le lipsea nimic. O să muncesc, să nu-i simtă lipsa de sărbători”, spune mama. Copiii au însă o teamă, au auzit de la vecini că ar putea fi luaţi în centrele de plasament. Aşa că nu îşi doresc nimic altceva, decât să rămână o familie.

Într-o cameră micuță, dar călduroasă și primitoare, cu câteva jucării primite de la oamenii cu suflet, trăiesc patru suflete nevinovate care așteaptă sărbătorile cu lacrimi în ochi, pentru că niciodată sărbătorile nu vor la fi la fel ca până acum. Dacă au înțeles faptul că sunt condamnați să trăiască în sărăcie, nu pot accepta ideea că și-au pierdut tatăl și oricând există pericolul să fie despărțiți sau să fie luați de lângă mamă.

caz_tismana_4

Este calvarul pe care-l trăiesc de câteva săptămâni cei patru copii ai Nicoletei Pațac, de când tatăl lor a decedat. Singura sursă de venit a familiei este alocația copiilor și banii câștigați de mamă muncind cu ziua prin sat. Deși este greu, Nicoleta luptă din răsputeri să le ofere copiilor strictul necesar. „Numai eu știu cum mă descurc cu copiii, dar nu mă las. Chiar dacă stau eu nemâncată, ei trebuie să aibă ceva pe masă. Trăiesc doar din alocația copiilor și din ce muncesc eu cu ziua. Mă ajută o vecină care mai stă cu ai mici când eu merg la muncă. Am doi cai și o căruță și mă duc cu ziua pe la oameni să le car lemne. Din banii pe care-i câștig le cumpăr la ai mici mâncare. Stau eu cu burta goală, dar de ei am grijă, orice ar fi. Este foarte greu, pentru că atunci când era soțul meu ne era mai bine, că muncea el și ne aducea de toate acasă, dar acum trebuie să fiu eu și tată și mamă pentru copii. El a murit la sfârșitul lunii octombrie fără să ştim de ce. S-a îmbolnăvit și în câteva săptămâni a fost mort”, a declarat Nicoleta Pațac.

Alina: Nu vreau să ne ia de lângă mami

Alina are 9 ani și este cea mai mare din cei patru frați. Ea conștientizează cel mai bine greutățile cu care se confruntă și face tot ce-i stă în putință ca totul să fie bine pentru frații ei mai mici.  Are grijă de ei și nu se despart decât atunci când ea merge la școală. Își amintește cu lacrimi în ochi momentul în care tatăl ei și-a dat ultima suflare. Alina speră doar ca ea și frații ei mai mici să rămână alături de mama lor și stă cu frica-n sân că ar putea fi despărțiți. „Este greu fără tati. Atunci nu ni se putea întâmpla nimic, dar acum suntem în pericol. Ne este frică să nu rămânem și fără mami sau să nu mai fim împreună. A zis o femeie de aici din sat că o să ne ia statul și apoi va veni ea după noi și o să stăm cu ea că e mai bine așa, că ea are 3 copii și vrea să crească 9. Noi nu vrem să ne despartă cineva sau să ne ia de lângă mami. Eu am grijă de surioara mea Irina ca de ochii din cap. Ea numai cu mine și cu mami stă. Noi vrem să stăm toți aici acasă”, povestește cu lacrimi în ochi Alina.

Așteaptă sărbătorile cu lacrimi în ochi

caz_tismana_3Deși sărbătorile bat la ușă, Nicoleta și micuții așteaptă sărbătorile cu lacrimi în ochi. Copiii nici nu s-au gândit să-i scrie lui Moș Crăciun pentru că sunt siguri că la ei nu va ajunge, iar mama lor se gândește ce să le pună pe masă. „Eu vreau ca Moș Crăciun să facă ceva să fim toți împreună și să nu ne despartă nimeni sau să ne ia de lângă mami. Nu i-am scris, pentru că nu știu dacă o să vină. Nici Moș Nicolae nu știu dacă va trece pe la noi. Eu aș vrea o păpuşă și o ciocolată pentru mine și pentru surioara mea mai mică, iar pentru frații mei câte o mașinuță și o ciocolată”, spune Alina.

Nicoleta nu știe cum vor fi sărbătorile de anul acesta și nici ce va pune pe masă celor patru copii rămași fără tată. „Nu știu ce o să le pun pe masă copiilor de sărbători, dar mă descurc eu. Trebuie să simtă și ei că vin sărbătorile și nu vreau să simtă lipsa tatălui. Atunci când era el, aveau de toate. Nu venea niciodată la ei cu mâna goală. Mereu le aducea câte ceva”.

APEL

Cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, putem să aducem în căsuţa acestor micuţi mireasma sărbătorilor. Putem să le întărim convingerea că Moş Crăciun există. Câteva firme din Gorj au acceptat deja propunerea ziarului Pandurul, de a-l ajuta pe Moş Crăciun să ajungă în casele mai îndepărtate. Dacă aveţi o jucărie, o hăinuţă, o carte pe care doriţi să le dăruiţi, vă aşteptăm la redacţia Pandurul în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 09.00-20.00. Cu cât mai multe daruri, cu atât mai mulţi copii fericiţi de Crăciun.

Vizualizări: 315

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: