Grigore Leșe cântă alături de Lăutarii din Gorj. Scopul e umanitar

Artistul Grigore Leşe va concerta alături de Lăutarii din Gorj pe scena de la Sala Radio din Bucureşti. Concertul va avea loc marţi 23 iulie, cu începere de la ora 19:00 la Casa Radio.

Organizatorii prezintă acest eveniment ca fiind unul caritabil, de înaltă ținută artistică. Concertul  se numeşte ”Cântece care ne-au însoțit istoria – Grigore Leșe și Lăutarii din Gorj”, iar scopul este de a sprijini un reper al societății românești de astăzi, profesorul universitar, publicistul, sociologul și antropologul Vintilă Mihăilescu.

„Lăutarii din Gorj se potrivesc cu muzica lor, cu timbrul vocal, trăsăturile de arcuș, ritmurile melodiilor, iar mișcările discrete fac din ei adevărați profesioniști. Și prezentarea lor scenică  se potrivește cu muzica iar cântatul este viața lor. Cântă orice pentru oricine. Nu au uitat rânduiala de la trecerea pragurilor, cântă la botezuri, nunți, înmormântări. Cântă doine, cântece strofice, balade, hore, sârbe, cântece de lume. Lăutarii vehiculează un repertoriu cu origini din cele mai variate. Cântă balade, muzică sătească și orășenească, provenind din cântecul de lume greco-turco-perso-arab, romanța rusească, ungurească și națională, dansurile de salon”, aşa sunt descrişi lăutarii invitaţi de Grigore Leşe la acest concert. Spectacolul este o simbioză între muzicile lăutărești și muzica de unul singur a lui Grigore Leșe.

Profesorul  Vintilă Mihăilescu a fost diagnosticat în luna septembrie 2018 cu Leucemie Acută Mieloblastică, un tip de cancer agresiv al sângelui. De la internarea în spital și până acum a trecut prin mai multe tratamente cu citostatice, în speranța că situația sa se va îmbunătăți suficient încât să se poată realiza un transplant de celule stem care este singura șansă de supraviețuire. Ultimele analize arată o îmbunătățire a stării de sănătate, care este suficientă pentru a permite transplantul. Din nefericire, operația nu poate fi realizată în România, urmând ca procedurile să fie făcute în Franța, la Spitalul Universitar din Besançon, începând cu luna iulie, pe o perioadă de cel puțin 3 luni.

Costurile pe care le presupun internarea, tratamentul și transplantul sunt de minimum 250.000 Euro. „Sperăm să vă alăturați demersului nostru artistic și astfel, toate veniturile obținute în urma vânzării biletelor, împreună cu fondurile obținute în urma demarării Campaniei Naționale de Strângere de Fonduri să ajute la reușita transplantului”, au scis organizatorii pe pagina dedicată evenimentului. Biletele pot fi procurate pe iaBilet.ro: bilet unic: 30 ron.

Vizualizări: 1,586

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: