Hală pentru marfă second-hand şi piaţă nouă, la Târgu Cărbuneşti

Comercianţii de marfă second-hand din Târgu Cărbuneşti vor putea să-şi desfăşoare activitatea în condiţii civilizate. O organizaţie non-guvernamentală din Norvegia va amenaja o piaţă second-hand, cu sprijinul autorităţilor locale. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 30.000 de euro, primăria asigurând o cofinanţare de 20%. De condiţii mai bune vor beneficia şi comercianţii din piaţa industrială, întrucât primăria va aloca fonduri pentru refacerea acesteia. Dănuţ Birău, primarul de la Târgu Cărbuneşti, spune că cele două pieţe vor deveni funcţionale în vară.

 Norvegienii au anunţat autorităţile locale de la Târgu Cărbuneşti că vor să amenajeze o hală pentru comercianţii second-hand. „În luna octombrie, am fost invitat la un simpozion în Norvegia, într-un oraş unde există o importantă comunitate romă din Târgu Cărbuneşti, în jur de 86 de persoane, persoane foarte bine monitorizate de poliţia şi autorităţile din acest oraş. La simpozion am încercat să ne axăm pe problemele cu care ne confruntăm şi noi, şi dumnealor. În urmă cu două săptămâni, am primit un mail, prin care dumnealor vor să pornim la drum cu realizarea unei pieţe second hand”, a declarat Dănuţ Birău, primarul de la Târgu Cărbuneşti.

Hala va fi amenajată pe platoul din spatele gării, acolo unde femeile de etnie romă vând marfă second- hand. „Noi dorim să le oferim acestor oameni condiţii civilizate pentru a-şi desfăşura activitatea. Fiecare va avea masa lui, va plăti o anumită taxă pe lună, nu va mai trebui ca seara să ia acasă hainele, iar dimineaţa să le aducă din nou”, a precizat Dănuţ Birău. Valoarea investiţiei se ridică la circa 30.000 de euro. Comercianţii de haine second-hand vor plăti o taxă de 50 de lei/lună pentru 6 metri pătraţi. „Participarea autorităţilor norvegiene ar fi de 80% din costul acestui proiect, iar a noastră de 20%. Valoarea proiectului este în jur de 30.000 de euro. În cadrul acestei pieţe vrem să amenajăm şi o toaletă publică, întrucât cea de la gară şi cea din administrarea pieţei arată destul de rău. Comercianţii de haine second-hand au perceput foarte bine această treabă, le-am explicat că, în loc să aibă 15 mp, unde să întindă toate hainele pe jos, să-i plouă şi să ningă, vor avea o masă de 6 mp şi vor plăti 50 de lei/lună”, spune Dănuţ Birău. Zilnic în jur de 35 de persoane de etnie romă vând marfă second-hand, la Târgu Cărbuneşti. La ora actuală, plătesc o taxă de 2 lei/zi.           

 Bani pentru refacerea pieţei

Autorităţile locale de la Târgu Cărbuneşti vor să amenajeze o nouă piaţă, cu bani din bugetul propriu. Investiţia depăşeşte 200.000 de lei. „În proiecţia de buget din acest an, am prins reabilitarea acestei pieţe, investiţie care duce undeva la 210.000 de lei, cu proiectare şi execuţie. Acea piaţă va fi refăcută pentru că oamenii îşi desfăşoară activitatea în condiţii vitrege. La câteva zile, după ce am depus jurământul ca primar am avut o discuţie cu dumnealor şi le-am explicat că nu are rost să mai băgăm câteva sute de milioane să cârpim, anul trecut, dar să aibă răbdare câteva luni să facem un lucru estetic, eficient şi util atât pentru dumnealor, cât şi pentru cumpărătorii pe care-i au”, a declarat Dănuţ Birău.

Primarul de la Târgu Cărbuneşti spune că ambele pieţe vor deveni funcţionale în vară. „Ambele vor fi terminate până la 1 iulie pentru că sunt construcţii metalice, se va lucra cu panouri, cu tablă ondulată, pe structură metalică. Problema este să fie aprobat bugetul ca să putem da drumul la investiţii”, a precizat primarul Birău.

Vizualizări: 440

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: