CE Oltenia poate bloca RAAN. Panică la Severin!

Situație tensionată la Drobeta Turnu Severin după ce Complexul Energetic Oltenia a câștigat un proces cu falimentara Regie Autonomă de Activități Nucleare, în baza sentinței respective putându-se institui poprire pe conturile RAAN în orice clipă. Acest lucru poate duce însă la oprirea furnizării de agent termic în orașul de pe Dunăre, lichidatorul judiciar al regiei, firma Euro Insol, contestând sentința respectivă tocmai pentru ca lucrurile să nu se blocheze în plină iarnă.

 În aprilie 2015, Tribunalul Mehedinți hotăra într-un proces dintre cele două părți că „Obligă debitoarea să plătească creditoarei suma de 125.231.941,67 lei reprezentând creanţă născută în cursul procedurii, în condiţiile art. 64 alin. 6 Lg. 85/2006 şi 200 lei cheltuieli de judecată”. Sentința respectivă nu a mai fost contestată și a rămas definitivă, dar, între timp, RAAN a intrat în faliment.

CEO a continuat demersurile pentru a-și recupera banii, iar pe 8 februarie a obținut un nou verdict favorabil, la Judecătoria Drobeta Turnu Severin, de această dată. „Dispune continuarea executării silite a titlului executoriu constând în sentinţa nr. 316/11.06.2015 pronunţată de Tribunalul Mehedinţi în dosarul nr. 9089/101/2013/a110. Respinge cererea contestatoarei privind obligarea intimatelor la plata cheltuielilor de judecată constând în plata taxei judiciare de timbru”, se arată în sentința pe care, joi, Euro Insol a și contestat-o.

 Oraşul poate rămâne fără energie termică

Firma lui Remus Borza a reacționat foarte repede nu doar în ceea ce privește continuarea procesului la instanță, ci și prin a explica populației care sunt efectele deciziei luate de magistrați, veștile pentru severineni nefiind deloc unele bune. „Hotărârea pronunțată are ca efect poprirea conturilor Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, având drept consecinţă imposibilitatea continuării producerii agentului termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin şi implicit asigurarea resurselor necesare păstrării în condiţii de siguranţă a stocului de apa grea”, se arată într-un comunicat de presă. RAAN are în stocuri apă grea în valoare de peste 1,3 miliarde euro, pentru a căror conservare sunt necesare fonduri de care regia nu va dispune în cazul blocării conturilor. Tocmai de aceea, lichidatorul judiciar a contestat verdictul instanței, așteptând acum o sentință mai favorabilă la Tribunalul Mehedinți.

„Soluția instanței este netemeinică și nelegală, ținând cont de faptul că Societatea Complexul Energetic Oltenia s-a înscris în tabelul suplimentar cu suma totală de 145.572.391,98 lei, sumă acceptată de lichidatorul judiciar. În opinia lichidatorului judiciar Euro Insol, instanța nu a ținut cont de faptul că suma solicitată provine din perioada de reorganizare judiciară, motiv pentru care operează suspendarea de drept în privința creanței respective, remediul juridic regăsindu-se în prevederile art. 123 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 85/2006 care stabilește modalitatea de plată a creanțelor în cazul falimentului. Pentru a nu pune în pericol continuarea alimentarii cu energie termică a celor 5 spitale, 37 de instituții de învățământ în care își desfășoară activitatea peste 19.000 de copii și elevi,  30.000 de locuințe în care trăiesc aproximativ 100.000 de locuitori, 250 de agenți economici, a tuturor autorităților și instituțiilor publice locale, deconcentrate, precum și cele aparținând ministerului de interne, ministerului apărării naționale și ministerului justiției, lichidatorul judiciar a formulat chiar a doua zi apel, solicitând totodată și suspendarea hotărârii în cauză”, mai arată lichidatorul judiciar al RAAN.

Galerie foto


Vizualizări: 3,381

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: