Ia o poală de bani de la CE Oltenia

Doi ani de procese, o bucată de pământ și zeci de mii de lei câștigați. Este vorba despre un expropriat pentru cauză de utilitate publică din satul Runcurel, localitate înghițită de carierele de cărbune ale Complexului Energetic Oltenia.

Vasilica Vasilescu, din Târgu Jiu, a moștenit un teren în satul Runcurel, comuna Mătăsari. În total, o suprafață de puțin peste 1.500 de metri pătrați.

În urmă cu patru ani, guvernul a dat o hotărâre privind exproprierea forțată a locuitorilor din Runcurel pentru extinderea Carierei Jilț Nord. Hotărârea stabilea, în mod unilateral, despăgubiri între 4 și 5,2 lei/mp, aceste valori fiind considerate derizorii de către proprietarii de terenuri.

În 2016, compania i-a anunțat pe localnici că vatra satului este proprietatea statului. Așa se face că Vasilica Vasilescu a fost înștiințată că va fi despăgubită cu doar 7.961,2 lei. Mai precis, urma să primească 5,2 lei pentru fiecare metru pătrat.

Nemulțumită, femeia a acționat în instanță Complexul Energetic Oltenia. A cerut inclusiv daune morale. Procesul a fost deschis în toamna lui 2017. Pe 24 septembrie, instanța s-a pronunțat și a decis să repună cauza pe rol. „Se citează reclamanta cu menţiunea de a depune schiţe cadastrale pentru terenul în suprafaţă de 1.248 m.p. lot 1 şi terenul de 259 m.p. lot 2 din actul de dezmembrare nr.730/26.02.2010. Să precizeze dacă plantaţiile de pomi şi viţă de vie erau edificate doar pe lotul 1 sau şi pe lotul 2”.

O lună mai târziu, Tribunalul Gorj a pronunțat o primă sentință, anulând cuantumul despăgubirilor și stabilind compensații mult mai mari.

„Admite în parte acțiunea. Anulează cuantumul despăgubirilor stabilite prin hotărârea de stabilire a despăgubirilor nr. 54/21.10.2016 şi stabileşte valoarea de piaţă a terenului expropriat, proprietatea reclamantei, în suprafață de 1.248 mp, la suma de 10.596 lei. Obligă pârâta la plata contravalorii construcțiilor situate pe terenul expropriat C1 şi C2 + împrejmuire în cuantum de 69.700 lei. Obligă pârâta la plata contravalorii reînfiinţării plantaţiilor existente pe teren, la plata contravalorii lucrărilor de întreţinere şi producţie agricolă pentru pomi pomi şi viţă de vie în cuantum de 28.603 lei. În baza art.451-453 Cod procedură civilă, obligă pârâta la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 5.000 lei către reclamantă, onorariu avocat şi onorariu experţi. Respinge cererea de daune morale”, a decis Tribunalul Gorj. Decizia este cu apel.

Nu este primul expropriat care învinge CE Oltenia în instanță și obține despăgubiri mult mai mari. Au fost decizii în care justiția a crescut chiar de mai bine de 10 ori prețul exproprierilor.

Galerie foto


Vizualizări: 6,295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: