Începe campania suplimentară de vaccinare împotriva rujeolei

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a dat marți startul unei campanii suplimentare de vaccinare împotriva rubeolei, rujeolei și oreionului. Este vorba despre o campanie destinată acelor copii care nu au primit până în prezent nicio doză de vaccin împotriva afecțiunilor menționate, având în vedere că în mai multe județe din țară au izbucnit epidemii rujeolice care au dus chiar la decese. Potrivit medicilor, vaccinul este achiziționat de la o firmă cu sediul în Paris, Franța.

Părinții care au refuzat acest vaccin sau cei care din oricare alte motive nu și-au vaccinat copiii împotriva rujeolei sunt așteptați la cabinetele medicilor de familie în perioada 18-31 ianuarie, anunță reprezentanții DSP Gorj. Dozele de vaccin ROR au fost deja distribuite cabinetelor medicale din tot județul și se așteaptă acum rezultatul campaniei. Cert este că din statisticile DSP rezultă că sunt peste o mie de copii cu vârsta între 1-4 ani care nu au nici măcar o doză de vaccin și alți 435 de copiii între 5-9 ani fără nici o doză de vaccin. ”Copiii care sunt plecați în străinătate se vor trece pe o listă de așteptare, iar copiii care nu au dovada administrării vaccinului ROR la școală vor fi vaccinați până la 31 ianuarie 2017, deci vaccinarea merge între 18 și 31 ianuarie 2017. Multe au fost refuzuri, unii nu s-au prezentat la medicul de familie când au fost chemați să se vaccineze, unii sunt plecați în străinătate și procentul mic de vaccinare este la populația romă. Vom vedea la sfârșitul lunii care este procentul de prezentare”, au spus reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj.

Vaccin din Franța
Este vorba de o campanie suplimentară ca urmare a izbucnirii epidemiilor de rujeolă în județele din centrul țării, Cluj, Bistrița, Mureș, Covasna, pentru că a scăzut acoperirea vaccinală. Ca să fie optimă acoperirea vaccinală trebuie să fie de 95%, ori la noi a scăzut la 75%, spun medicii. ”România are contract cu o firmă din Paris, eu consider că sunt vaccinuri sigure, sunt acelulare, deci nu sunt cu viruși vii, sunt doar cu fracțiuni din virus, reacțiile adverse sunt minime. Acum câțiva ani a fost un scandal în Franța în care s-a vehiculat ideea că ar fi existat o legătură între un caz de autism și vaccinarea ROR, dar nu a fost demonstrată o cauzalitate și de aici a plecat totul”, au mai spus reprezentanții DSP Gorj. Vaccinul ROR asigură protecția pentru trei boli, rujeolă, rubeolă, oreion, este bine de făcut la vârstele mici pentru că la vârstele mari dau alte boli, pneumonia rujeolică, panencefalita rujeolică cu mortalitate foarte mare. Sunt foarte sigure, cu fracțiuni din viruși ca să stimuleze sistemul imunitar, imunitatea este pe 15 ani și dacă se fac aceste boli vor fi forme foarte ușoare de boală, mai spun medicii epidemiologi.
STATISTICI
Potrivit DSP Gorj au fost catagrafiați copiii între 9-11 luni cu zero doze de vaccin - 530, cu o doză ROR sunt zero, copii între 1-4 ani cu zero doze sunt 1.075 și cu o doză sunt 7.778, copii între 5-9 ani cu zero doze ROR sunt 435 și cu o doză sunt 2.759.

Vizualizări: 1,048

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: